Výzkum: není důvod odpírat životní pojištění HIV pozitivním lidem

15. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Většina pojišťoven ve světě odmítá pojistit osoby, které onemocněly AIDS, ačkoliv z lékařského hlediska k tomu neexistují žádné podstatné důvody. Výzkum otištěný v časopise Lancet poukazuje na to, že současná antiretrovirová léčba dokáže úspěšně prodloužit život pacienta...


Studie švýcarských výzkumníků uvádí, že úmrtnost HIV pozitivních osob, které prošly úspěšnou léčbou a nemají hepatitidu C, je přibližně stejná jako u úspěšně léčených onkologických pacientů.

Většina pojišťoven ve světě přitom je přitom ochotna nabídnout životní pojistku pacientům s rakovinou, nikoliv však lidem s HIV.

„Tato studie ukazuje, že otázku uzavírání životní pojistky by měly pojišťovny zvažovat případ od případu, nikoliv říct automatické ne,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu, Bernard Hirschel. „Pojišťovny by měly reflektovat vývoj v současné medicíně a nabídnout své služby také HIV/AIDS pacientům.“

Na vývoj současné medicíny v oblasti léčby HIV pozitivních pacientů poukazují jak světoví, tak čeští lékaři:

„HAART je jedním z největších medicínských úspěchů současné doby. Situace osob nakažených HIV se v druhé polovině devadesátých let vzhledem k této léčbě změnila. HIV/AIDS pacienti dnes mohou žít kvalitním životem, v dobré klinické formě,“ říká doc. Marie Staňková, vedoucí pracovnice AIDS centra FN Na Bulovce.


Studie: Vysazení léků u HIV pozitivních pacientů s rezistencí může škodit

ČP nepojišťuje ani onkologické pacienty

Životní pojistku HIV pozitivním osobám nenabídnou ani pojištovny v České republice. Některé z nich však na rozdíl od zahraničních pojišťoven neuzavírají pojistku ani s onkologickými pacienty.

„Pokud bude klient nakažen virem HIV, nebo bude mít rakovinu a bude chtít sjednat pojištění, smlouva s ním nebude moci být uzavřena. Lze se pouze předem pojistit proti případům některých onemocnění,“ říká Kamil Chalupa z odboru komunikace České pojišťovny.

Jak dodává – pro případ nákazy HIV se předem pojistit nelze. „Pojišťujeme předem pro případ rakoviny a dalších vyjmenovaných příkladů, nikoli však viru HIV,“ uzavírá Chalupa.

Insurance call for HIV patients

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 15.9. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?