Výzkum obezity srovnává běžné porce ve Francii a USA

26. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americko-francouzská studie zjistila některá fakta, která by mohla vysvětlovat, proč v USA trpí obezitou třikrát více lidí než ve Francii. Průměrné porce podávané ve francouszkých obchodech a v restauracích jsou v průměru o 25% menší než srovnatelné pokrmy v USA...


Americko-francouzská studie zjistila některá fakta, která by mohla vysvětlovat, proč v USA trpí obezitou třikrát více lidí než ve Francii. Francouzská jídla – sýry či croissanty - mají sice vysoký obsah tuku, přesto je obezních Francouzů pouze sedm procent.

Výzkumné týmy z univerzity v Pennsylvánii a z institutu CNRS v Paříži porovnaly hmotnost běžných porcí v podávaných v Paříži a ve Philadelphii. Ukázalo se, že standardní porce ve francouzských restauracích, cukrárnách, prodejnách s rychlým občerstvením či dokonce v kuchařských knihách jsou podstatně menší než v USA.

25 procent rozdíl

Zatímco průměrné menu v pařížské restauraci váží 277 gramů, ve Philadelphii se hmotnost běžné porce pohybuje kolem 346 gramů – tedy o 25 procent více.

Ještě výraznější rozdíl zaznamenali výzkumníci u pokrmů podávaných v obchodech s rychlým občerstvením. Čínské restaurace v USA dopřávají svým zákazníkům o 72 procent větší porce než ve Francii. Totéž platí i u balených potravin – standardní hmotnost čokolády, jogurtů či nealkoholických nápojů je ve Philadelphii dvojnásobně větší u stejných produktů v Paříži.

Autoři: Nejde jen o pevnou vůli

Autoři výzkumu poukazují na to, že výsledky této studie mohou změnit pohled na dosavadní boj s epidemií obezity ve Spojených státech. „Boj proti obezitě byl dosud většinou spojován pouze s otázkou pevné vůle jednotlivce. Náš výzkum ukazuje, že důležitou roli hraje také prostředí. Lidé by se totiž mohli snadno spokojit s menšími porcemi, “ uvedl Paul Rozin, profesor psychologie na univerzitě v Pennsylvánii.

ZDROJ:

Secrets of slim French revealed

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 25.8. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?