Výzkumníci a nemocnice z Plzně pomohou léčbě závažné nemoci dětí

15. 4. 2016 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeňští vědci a lékaři vyvíjejí aplikaci, která má napomáhat diagnostice, léčbě a hlavně výzkumu Crohnovy choroby u dětí. Interaktivní software bude sbírat, registrovat a zpracovávat data dětí se střevním záněty a následně bude schopen poskytnout statistické a prognostické výstupy.


Pracují odborníci z výzkumného centra NTIS Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity (ZČU) a dětská klinika Fakultní nemocnice v Plzni, řekl ČTK rektor Miroslav Holeček.

Interaktivní program napomůže diagnostickému i léčebnému procesu a zároveň bude slučitelný s výzkumným záměrem plánované studie plzeňské kliniky zabývající se novými léčebnými postupy u Crohnovy choroby.

Jde o nevyléčitelné chronické zánětlivé onemocnění různých částí trávicího traktu, které provází pacienty téměř celý život a má kolísavý průběh. Počet nemocných se každoročně zvyšuje. „Spojení lékařského výzkumu a inovativních informačních technologií má za cíl přinést cenné poznatky k dosavadním možnostem léčby a vést ke zlepšení péče,“ uvedl ředitel fakultní nemocnice Václav Šimánek.

„Aplikaci vyvíjí špičkový výzkumný tým evropského centra excelence NTIS. Těší mě, že díky našim světově uznávaným odborníkům můžeme napomoci k léčbě této závažné choroby,“ řekl Holeček.

Financování výzkumu podpoří hnutí Na vlastních nohou - Stonožka, které iniciovalo výtvarnou soutěž dětí z mateřských, základních a středních škol z celé ČR s titulem Věda, která léčí. Děti, které nechtějí malovat, mohou zaslat esej na téma Jak bude vypadat věda ve 22. století? Do 30. června mohou posílat obrázky do nemocnice. Nejlepší díla, která ztvárňují pohled na vědu, budou na podzim vystavena na fakultě i v nemocnici.

„Stonožka umožňuje, aby děti pomáhaly svým nemocným kamarádům a dávaly jim naději do budoucna. Samy se přitom učí, že zdravý život není samozřejmost,“ řekla k projektu zakladatelka hnutí Běla Jensen.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?