Výzkumníci v USA vyvíjejí novou látku proti následkům radiace

23. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Experimentální lék, který má zabránit důsledkům radiace, by mohl zachránit život desítkám tisíců lidí po případném nukleárním útoku teroristů. Oznámili to američtí výzkumníci ve spolupráci se společností Hollis-Eden Pharmaceutical v San Diegu...


Informuje o tom server NewScientist.com.

Výbuch takzvané špinavé bomby nebo útok na atomovou elektrárnu by vedl k úniku radiokativních látek do ovzduší. Pozdější účinky uvolněných látek by velmi pravděpodobně způsobily mnohem větší počet lidských úmrtí než samotný výbuch.

Látka, kterou američtí vojenští výzkumníci vyvíjejí, působí proti bezprostředním následkům radiace, která způsobuje oslabení imunitního systému organismu.


Experimenty na myších ukázaly, že všechny myši, kterým byla aplikována látka HE52100, důsledky ozáření přežily, zatímco všechny myši v kontrolní skupině zahynuly.

Vzhledem k tomu, že dosavadní výsledky testů na zvířatech proběhly uspěšně, výzkumníci věří, že lék by měl být dostupný veřejnosti v roce 2005.

„Je třeba ještě prověřit, zda tato látka nemá na lidský organismus toxické účinky,“ řekl Bill McBride, odborník na radiační onkologii z kalifornské University v Los Angeles.

„Pokud se tento lék ukáže jako v hodný pro lidský organismus, bude to mít na rozdíl od předchozích látek proti následkům ozáření velkou přednost – látku HE52100 by totiž bylo možno aplikovat jak před, tak i po radiaci.“

ZDROJ:

Radiation sickness drug could save thousands

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 23.5. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?