Význa dárcům krve: malý Roman potřebuje denně krevní transfuze skupiny nula

25. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dárci s krevní skupinou nula se mohou hlásit na testy v ostravské nemocnici u MUDr. Kořistky, v brněnské u MUDr. Ševčíkové a v Olomouci u MUDr. Galuškové. "Z vyhovujících dárců...


Krnov - Komplikovaná nemoc třináctiletého Romana Dvořáka z Krnova vyžaduje neobvyklou metodu transfuze. Jeho rodina a přátelé prostřednictvím novin i internetu oslovili dárce s krevní skupinou nula.

Vše začalo loni v září, když se Roman vrátil z rekreace v Chorvatsku a začal pociťovat příznaky nemoci. Chlapec byl s podezřením na neobvyklou formu žloutenky hospitalizován na infekčním oddělení v Opavě a později v Olomouci. Když se kromě původní choroby objevily komplikace v podobě silného zánětu jater a celkové otravy krve, byl v kritickém stavu transportován na imunohematologické oddělení Motolské nemocnice.

Protože Romanův organismus není schopen vytvářet krevní destičky a bílé krvinky a má vážně narušený imunitní systém, potřebuje sterilní prostředí a každodenní transfuze. Hlásit se mohou všichni dárci s krevní skupinou nula, s RH faktorem plus i minus, ale jen malá část dárců má natolik shodnou krev, aby ji nemocný organismus přijal. Jen při úvodním testu na antigeny odpadnou dvě třetiny potenciálních dárců. „Z kvanta zájemců, kteří absolvují vyšetření, projde nakonec výběrovým sítem jen zlomek. Z vyhovujících dárců je sestaven pořadník, protože Roman potřebuje každý den transfuzi od jednoho člověka.

Hlásí se lidé z celé republiky, v pořadníku je dost dárců nejméně pro následující dva týdny, ale nikdo neví, jak dlouho to ještě bude trvat. Založili jsme webové stránky www.daruj-krev-zivot.com, kde aktuálně informujeme o situaci,“ vysvětluje podnikatel Libor Nowak, který se svými zaměstnanci, přáteli a hokejovým klubem organizuje kampaň na pomoc Romanovi.

Motolská nemocnice není připravena na příval dárců, kteří chtějí Romanovi darovat krev, proto spolupracuje s transfuzními stanicemi v Ostravě, Brně a Olomouci, které provádějí testy. Platí stejná pravidla jako u běžného odběru: dobré žíly a zdravotní stav, dárce nesmí mít alergii nebo vyléčenou žloutenku, během posledního roku neprodělal žádnou operaci, endoskopii, akupunkturu, tetování nebo pearcing, neměl větší úraz a nenavštívil země, kde hrozí exotické choroby, jako Indii, Nepál, či Afriku.

„Dárce s vhodnou krví bude dva dny hospitalizován v Motole, kde mu aplikují růstový hormon a provedou další testy. Při odběru bude čtyři hodiny napojen na přístroj, který z jeho krve oddělí destičky a bílé krvinky. Ty okamžitě dostane Roman v sousední sterilní místnosti, ostatní složky krve se vracejí dárci, kterému nehrozí žádné vedlejší účinky, „uzavírá Nowak. Dárci s krevní skupinou nula se mohou hlásit na testy v ostravské nemocnici u MUDr. Kořistky, v brněnské u MUDr. Ševčíkové a v Olomouci u MUDr. Galuškové.

„Z vyhovujících dárců je sestaven pořadník, protože Roman potřebuje každý den transfuzi od jednoho člověka,“ řekl Libor Nowak, organizátor kampaně.

Fidel Kuba, Moravskoslezský deník, 25.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?