Význam regenerace brzlíku v imunitě a stárnutí

2. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Vědeckému týmu z Edinburghu se podařilo přimět brzlík starých myší k regeneraci. Poprvé v historii regenerativní medicíny se stalo, že došlo k obnovení celého orgánu u žijícího organismu.




Brzlík hraje klíčovou roli ve funkci imunitního systému a jeho zlepšená funkce se projevuje a může být vyhodnocena podle tvorby bílých krvinek – T lymfocytů.

Trvalá regenerace

Výzkum byl zaměřen na protein FOXN1, který pomáhá kontrolovat geny ovlivňující funkci brzlíku. Prostřednictvím tohoto proteinu byl reaktivován mechanismus, jehož funkce v pokročilém věku laboratorních myší skončila. Dřívější pokusy, které měly vyprovokovat regeneraci brzlíku pomocí pohlavních hormonů, vedly pouze k dočasnému zvětšení velikosti brzlíku a přechodnému obnovení jeho funkce. V tomto nedávném experimentu však byla regenerace brzlíku trvalá. Bude ovšem nezbytné pokračovat ve výzkumu, aby se prokázalo, zda se regenerací brzlíku zlepšuje funkce celého imunitního systému. Jelikož bylo ke studiu použito geneticky modifikovaných myší, bude třeba ještě několika studií a vyhodnocení dlouhodobého účinku FOXN1, než se přistoupí k testování tohoto systému na lidech.
Na základě současných výsledků však lze očekávat, že stejným způsobem by mělo být možné zabránit smršťování brzlíku ve stáří, obnovit a zlepšit jeho funkci a tím také celkovou imunitu, která v pozdějším věku slábne, a použít tohoto mechanismu v léčbě pacientů, u nichž došlo k supresi imunitního systému.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?