Vyznáte se sami v sobě?

11. 5. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nathaniel Branden: Sebeúcta je schopnost vnímat sebe sama jako dostatečně schopného k tomu, aby člověk zvládl obtížné situace, a jako bytost, která si zaslouží štěstí.


Každý z nás je jedinečná osobnost, na celém světě nemáme žádnou svou kopii. Myslím si, že je to právě naše lidská odlišnost, která nám v našem životě přináší nejvíce mezikomunikačního úskalí.
Je na každém z nás, abychom se snažili naučit se vycházet s druhými lidmi a vzájemně si porozuměli. Srozumitelná komunikace je dovednost, kterou se musíme učit stále a znova.

Typologie osobnosti

Pojem osobnost je v psychologii různě definován. Na světě existuje více než 50 teorií o osobnosti, které vycházejí z různých psychologických směrů (psychoanalýza, individuální psychologie osobnosti, behavioristicky orientované koncepce, fenomenologické a humanistické koncepce osobnosti aj.). Všechny modely se shodují v obrovském významu individuality. Zkoumají genetické vlohy a vliv vnitřních sil, které jsme narozením získali. Máme vrozenou schopnost nervové tkáně řešit úkoly, které nás v průběhu života potkávají. Dědíme též kvalitu limbického systému, který rozhoduje o našem způsobu pudového a emočního života. Proti dědičným vlohám jsme bezradní. Jsme však schopni během svého vývoje učit se je akceptovat a regulovat výchovou.

Další vliv na náš způsob reagování a chování přináší prostředí, kde jsme vyrůstali. Jaké vzory chování jsme přijali ze svých sociálních zkušenosti? Jak využíváme svůj rozum, emoce, intuici, smyslové vnímání? Máme naučené způsoby chování? Prospívají nám? Škodí nám? Jsme schopni se vzdát škodlivých návyků? Víme to o sobě?

Chtěla bych vás seznámit s psychofyziologickou teorií o typu osobnosti A a B.
1. Osobnost typu A: Typ osobnosti A jsou lidé, kteří jsou náchylnější k obtížím, způsobených stresujícími situacemi. Dá se říci, že lidé tohoto typu si sami stresující situace vytvářejí, ale nevědí o tom. Domnívají se, že jsou klidní a vyrovnaní. Chtějí být lepší než druzí. Jejich postoj je žene do úzkosti, která vyvolává stres. Kladou na sebe velké požadavky, které se často nedaří plnit. Přeceňují své schopnosti. Povinnosti si nedovedou vhodně rozvrhnout. Neukojitelně touží po uznání. Snaží se za každou cenu stihnout termíny úkolů, které si zadali nebo jim jsou přiděleny.

Když práci skončí, cítí jen malé uspokojení. Proto se pouští ihned do další práce s ještě větším nasazením. Neumí odmítnout další zadanou práci. Nedokážou říci ne na pozvání. Nejsou schopni odmítnout požadavky jiných osob. Jsou stále v časové tísni. Jejich největší časová ztráta spočívá v tom, že neustále plní malé úkoly, které se příliš rychle hromadí a nutí je odkládat ty skutečně velké, které by měli řešit ihned. To se v jejich životě stává nejsilnějším stresorem. Používají slov: měl bych, musím, mám…
Studie prokázala, že osobnost typu A má sklon k poruchám srdeční činnosti, zvláště infarktu myokardu, vředové chorobě žaludku a dalším zdravotním potížím.

Jaké vlastnosti mají lidé typu A?
* soupeřivost
* ambicióznost
* rychlost
* dravé sebeprosazování
* bezohlednost k sobě i okolí
* stanovují si obtížné cíle
* neustále spěchají
* jsou netrpěliví
* snadno se začnou nudit
* mluví úsečně a agresivně
* dýchají rychle a povrchně
* jejich gestikulace je nervózní a napjatá
* při odpočívání trpí pocity viny
* dělají několik věcí najednou
* jsou egocentričtí
* jsou přesvědčeni, že mají zodpovědnost za všechno (domácnost, výchova dětí, průběh porady, výběr dárků…)
* své obavy a práci si berou domů a stále je ve volných chvílích řeší

2. Osobnost typu B: Osobnost typu B postrádá hnací síly a ambicióznost osobnosti typu A. Přesto je úspěšnější a schopnější ve svém zaměstnání, vyniká ve svých pracovních i osobních výkonech. Prožívá svůj osobní život různobarevně. Dokáže se lépe vyrovnat s každodenními problémy. Snadněji odolává nemocem a netrpí stresujícími problémy. Pokud je osobnost typu B ve vedoucí funkci, je výborným organizátorem a její komunikační schopnosti jsou na vysoké úrovni. Dobře vychází s ostatními lidmi.

Jaké mají vlastnosti jedinci typu B?

* udržují své ambice v rozumných mezích
* jsou systematičtí
* ukládají si rozumné lhůty
* znají své hranice
* mají reálné cíle
* mluví pomaleji
* jejich gestikulace je uvolněná
* jsou vstřícní
* dokážou „vypnout“
* dýchají pomalu a zhluboka
* svůj volný čas tráví zábavou, upevňováním rodinných i přátelských vztahů

V každém z nás je jistě trochu typu A i B. Nicméně v životě to má obtížnější vyhraněná osobnost typu A. Paul Wilson ve své knize Základní kniha relaxačních technik (1995) doporučuje několik metod, které mohou způsobit proměny v chování osob typu A. Pravidelné cvičení jim pomůže nalézt klid a pohodu. Ovšem za předpokladu, že se rozhodnou svou situaci změnit. A také se seznámí s vlastnostmi osobnosti typu B.
Vybrala jsem dvě užitečná cvičení.

Cvičení 1: Je třeba ošálit své podvědomí. Zkuste si „promarnit“ alespoň 5–10 minut denně. Každé ráno si najděte malou chvilku a jen seďte a říkejte si: dovolím si každou hodinu odpočívat a chovat se jako osoba typu B. Věnujte svou pozornost slovům, která si v duchu říkáte a opakujte je alespoň desetkrát. Během dne si najděte další chvilku a opakujte a věnujte svou pozornost stále stejným slovům. Pokud budete skutečně denně alespoň 5krát cvičení opakovat, výsledek se během několika dní dostaví. Postupně získáte potřebný klid a rozvahu. Jde jen o kouzelné zaříkadlo – chci a toužím po změně; mám schopnosti a sílu měnit sám sebe.

Cvičení 2: Naučme se říkat NE požadavkům, které jsou pro nás časově náročné, mnohdy obtížně splnitelné. Uvědomme si, že říkáme NE požadavku, nikoli člověku, který nás o to prosí. Jak říci „NE“? Rozhodněte se, co vlastně chcete. Přesně definujte své cíle a požadavky. Napište si je a často se k nim vracejte. Pokud vás požádá někdo o něco, s čím jste nepočítali, nejprve zvažte, zda je vaše pomoc skutečně nezbytná a životně prospěšná. Řekněte ano, jestli vám to pomůže dosáhnout vašich cílů. Dejte si čas na rozmyšlenou. Nebuďte uspěchaní s odpovědí. Později můžete litovat unáhleného souhlasu. Dejte druhým najevo, že i váš čas je vzácný dar. Ignorujte vnitřní námitky: řeknu-li ne, budou mne považovat za sobce, přijdu o místo, ztratím přátele… Jaké další námitky vám jdou hlavou?

Počítejte s tím, že odmítnutá osoba se bude zlobit, bude se snažit ovlivnit vaše rozhodnutí. Pro sebe si řekněte: má právo se zlobit, neboť se situace nevyvíjí podle jejích představ. Zachovejte klid a trvejte na svém rozhodnutí. Stačí zvolit odpověď: ráda bych vyhověla, ale mám ještě spoustu vlastní práce. Každý den si zkoušejte odmítnutí před zrcadlem, dívejte se na vlastní reakce, jak se při tom tváříte. Vyjadřuje vaše tvář pevné rozhodnutí?

V dalším pokračování našeho seriálu se budeme věnovat praktickému modelu osobnosti, který nabízí transakční analýza Erika Berneho. Poznáte, jaké typy chování si nese do života naše já.
Pro potěšení duše přikládám několik dobrých skutků, které dokážou obohatit vzájemné lidské vztahy (níže a viz boxy).

* Chceme najít klid ve chvílích napětí? Získat zpět ztracenou rovnováhu? Který způsob si pro sebe vyberete? Cestu spirituální, emociální, fyzickou, intelektuální?
* Člověk má tvořivou schopnost hledat, co mu nejvíce pomáhá.
* Nepopírejte své nadání a nenechte se svazovat omezením, které kladete především vy sami sobě. Rozbijte zdi svého vlastního způsobu reakce, který mnohdy přináší velkou bolest. Zaplavte kreativitou své okolí. Vzpomeňte si na povodně v roce 2002 a položte si otázku: Kam poteče řeka, když uzavřete odtok? Odpověď zní: Bude vodní příval, voda bude proudit, prosakovat do okolí, točit se kolem zdí a valit se vzhůru. Takovou moc voda má.

Nabízí se také relaxační metoda: Přestaňte dělat unáhlené myšlenkové závěry a přepněte knoflík ve své mysli a staňte se vodou, která ví, kam plout a dostane se tam, kam se dostat má. Zavlažte své vnitřní dítě a kochejte se vlastní silou. Představte si, že jste na okraji potoka nebo řeky či moře… Voda má zázračnou moc, je průzračná a léčivá. Dokáže odplavit vše, co nechcete, aby ve vás zůstalo. A položte si otázku: Jaký dnes byl den? Co dobrého se stalo? Co bylo nejhorší? Zhluboka se nadechněte a ponořte se do léčivé vody, až s ní splynete, představte si, že jste zázračná léčivá síla, která má moc vypnout a naladit správný program na další den.

Uvnitř vás je statečné, chytré dospělé já, nemusíte se bát, už jste velká holka nebo velký kluk a víte, čeho chcete v životě dosáhnout. Znáte své cíle? Touhy a naděje? A když řeka či rybník zamrzne, jste to vy, kdo dokáže prolomit led, rozpustit mráz a obnovit proudění vaší vnitřní hadí síly. To je optimistický krok a bytí v životě. Co si vyberete? Nekonat znamená dát volný průběh nečinnosti, nebo chcete proudit a využít vlastního tvořivého talentu?

Vytvořte své nové já. Jaké bude mít vlastnosti? Kde se vzal strach? Pokuste se najít vlastní léčebnou sílu a vyhodit své duševní smetí. Nebo zkoumejte barvy, kameny, jste součástí proudu života. Kdo má raději les, najděte svůj strom a obejměte jej a objevte své kořeny a životní sílu.
Jsem chirurgická sestra a tak jako paralelu používám mozkovou chirurgii – vyříznout starosti z hlavy a vyhodit je! To je úkol můj a může být i váš. Jde jen o to chtít.

Žijeme v kultuře, která postrádá rituály. Obřad je událost, která dává na vědomí, že se děje něco zvláštního a důležitého. Podporujte radosti a tajemnost chvíle. Každodenním událostem dávejte smysl. Sednout si denně na deset minut a rozjímat o událostech, zasadit je do rámce dne a uzavřít je. Objevit kotevní lana a mít záchranný člun. Najděte si vlastní symboliku, která vás odpoutá od nepříjemných událostí dne a pomůže vám je odhodit.

Závěrečné zamyšlení

Stojíš na prahu velkého světa. Za zády máš malý, krásný dětský svět. A najednou je ti zatěžko jej opustit, i když ty poslední týdny se ti zdály tak trochu těsné a nízké. Pomalu odcházíš, krůček za krůčkem a v očích tajně skrýváš slzy. A pořád se ještě ohlížíš, máš dráhu dětství ještě za zády. A víš, že se tam už nikdy nevrátíš. Není-li návrat možný, je nutno jít kupředu. (Marco Polo) Přeji vám všem, abyste dokázali vybrat ze svého šuplíčku nádherných dětských vzpomínek tu pravou, která vás posílí a povede dál na vaší životní cestě. Dostaneme vždy jen to, co si zasloužíme. Nelze mít víc, než je nám dáno. Hlavně najít sám sebe, vědět, co chci a co mohu dostat. A co nejvíce dbát o své zdraví, elán a trochu štěstíčka, pak jde vše, jak má jít. Není důležité, kdo jsme, ale jak se chováme a jak jednáme sami se sebou a s druhými.


Dobré skutky, které nás nic nestojí

Těšit se na zítřek. * Přiznat si vlastní slabost. * Nebrat své smutky vážně. * Uznat za dobré, co udělá druhý. * Trpělivě mluvit s netrpělivými. * Dát někomu dobrou radu. * Přečíst si něco, co nutí k zamyšlení. * Být solidární s tím, kdo byl pokořen. * Mít účast s tím, kdo je smutný. * O něco prostě poprosit. * Vymyslet si pro někoho malý dárek. * Čestně přiznat spáchané bezpráví. * Nepovažovat křivé slovo za urážku. * Leccos umět přehlédnout. * Pro každého si udělat volný čas. * Opatrně zavírat dveře. * Radovat se z maličkostí. * Nepřipomínat znovu věci, které jsou již odpuštěny. * Nestěžovat si na nedopatření. * Ve všem prokazovat lásku. <br>(Max Huber)

Předpoklady klidu

1. Najděte klidné místo.
2. Dovolte si pohodlí – např. sed na židli s rovným opěradlem (volba vhodného místa v domácím prostředí je zcela na vás), pohodlný oděv – volné šaty, žádné boty nebo si lehněte na rozkvetlou louku…

3. Dostatek čerstvého vzduchu.
4. Motivace – převzít zodpovědnost za sebe sama a tvorbu ticha.


O autorovi: PhDr. Dana Klevetová chirurgická ambulance, Litomyšlská nemocnice, a. s. (Klevetova@seznam.cz)

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
3)
OR = 2,36, 95% CI 1,34-4,15, p = 0,003), resp. (OR = 2,42, 95% CI 1,22-4,81, p = 0,01
4)
OR = 3,22, 95% CI 2,28-4,55, p < 0,0001), resp. (OR 2,82, 95% CI 1,91-4,15, p < 0,0001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?