Vzdělání jednoho lékaře stojí 800 tisíc korun, řekl děkan Šedo

4. 6. 2014 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Celkové náklady na vysokoškolské vzdělání jednoho lékaře se pohybují kolem 800.000 korun, uvedl na setkání s novináři děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Aleksi Šedo. Platby od státu, které fakulta dostává na každého studenta, přitom podle něj pokrývají jen 75 procent výdajů, které škola má. Zbývající čtvrtinu musí fakulta zajistit z jiných zdrojů.


Stát na studenty medicíny stejně jako na ostatní vysokoškolské studenty přispívá takzvanou kapitační platbou, v níž je zohledněna mimo jiné i náročnost studia a kvalita fakulty. Její výše se pohybuje kolem 90.000 korun za akademický rok u studentů všeobecného lékařství, studenti stomatologie jsou asi o 22.000 korun dražší.

Reálné náklady jsou však vyšší. „Pracujeme s informací, že jeden student nás stojí asi o čtvrtinu více, než pokryjí dotace,“ uvedl děkan. Fakulta tak musí získávat peníze i jinde. „Věnujeme se expertní činnosti, spolupracujeme s průmyslem, máme také donátory. Navíc u nás postgraduální studenti učí v rámci praxe, i když mají uzavřené mnohem menší úvazky,“ odpověděl na dotaz ČTK Šedo.

Peníze přicházejí rovněž od zahraničních studentů, kteří se vzdělávají v angličtině. Ti totiž musejí hradit školné, u všeobecného lékařství 330.000 Kč a u zubního lékařství 360.000 Kč ročně. Podle Šeda je školné srovnatelné s předními evropskými ústavy. „Jezdí k nám studenti, kteří skutečně chtějí mít vzdělání od nás, byť by je jinde mohli získat levněji,“ poznamenal.

Aktuálně v angličtině na 1. lékařské fakultě studuje 624 cizinců z padesátky zemí. „Zájem je ještě vyšší, proto si i zahraniční studenty vybíráme stejně jako ty české,“ uvedl děkan. Počet cizinců se pohybuje kolem dvaceti procent a záměrem fakulty je tento podíl zachovat.

Zdarma na tuzemských vysokých školách studují Slováci, kteří jsou schopni absolvovat program v češtině. Mezi budoucími lékaři na 1. lékařské fakultě jich je přibližně třicet až čtyřicet procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?