Vzdělávání lékařů s patřičným nadhledem

24. 11. 2015 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce

V rámci mimořádného výročního semináře „Perspektivy celoživotního vzdělávání lékařů“ byla 10. listopadu slavnostně udělena Cena prezidenta České lékařské komory (ČLK) za přínos v oblasti celoživotního vzdělávání lékařů (CVL).




Ocenění z rukou MUDr. Milana Kubka převzala emeritní přednostka Rehabilitační kliniky LF a FN Hradec Králové doc. MUDr. Vlasta Tošnerová, CSc. (na fotografii).
Prezident Kubek uvedl, že povinnost celoživotního vzdělávání platí všude v Evropě a v některých zemích je poměrně striktně trestáno její neplnění. Jak vyplynulo ze setkání prezidentů lékařských komor, ČLK je jedinou lékařskou komorou, jež dokázala jít cestou pozitivní motivace. Ta spočívá v bonifikaci lékařů, kteří podmínky celoživotního vzdělávání splňují.
Vlasta Tošnerová promovala na LF UK v Hradci Králové a dodnes pracuje v hradecké fakultní nemocnici. Atestovala nejdříve z dětského lékařství a později se začala věnovat oboru, který se tehdy nazýval fyziatrie, balneologie a léčebná rehabilitace, v němž rovněž atestovala. „Docentka Tošnerová je garantem celoživotního vzdělávání ČLK pro obor rehabilitace a fyzikální medicína. To znamená, že nejen přednáší, ale také hodnotí kvalitu přednášek a vzdělávacích akcí před jejich zařazením do systému celoživotního vzdělávání ČLK. Popularita a úspěšnost kurzů jsou také důvodem, proč jsme se rozhodli paní docentku ocenit,“ řekl Milan Kubek. Popřál oceněné, ať jí vydrží entuziasmus, a vyslovil přání, aby ještě dlouho pracovala pro lékařskou komoru.
Docentka Tošnerová poděkovala Milanu Kubkovi, Radku Ptáčkovi a všem ostatním pracovníkům ČLK za vynikající spolupráci při organizování kurzů. Poděkovala také za to, že má možnost poskytovat lékařům mezioborové kurzy. Vysvětlila podstatu rehabilitace a fyzikální medicíny a zmínila velikány tohoto oboru, profesory Karla Lewita a Vladimíra Jandu. Ocenila, že měla tu čest být vychována „Pražskou školou“. Prezidenta ČLK ujistila, že na přípravě témat vzdělávacích kurzů pro příští rok již pracuje.
Slavnostní atmosféru umocnilo nejen hudební vystoupení Quartetto Concertante, ale i jedinečný 360stupňový výhled na osvětlenou Prahu z výšky 93 metrů, jaký skýtá Observatoř Žižkovské věže.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?