Vzniká unikátní databáze obličejů

19. 5. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

V Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně vzniká unikátní vědecká 3D databáze obličejů. Informace z ní antropologové využijí ve výzkumu, jak se v závislosti na různých podmínkách mění tvar obličeje. V praxi budou užitečné především lékařům a kriminalistům.




Antropologové navazují na práci svých kolegů ze 60. let minulého století, kteří vytvářeli banku fotografií. Ty ale neumí zachytit vše, co vědci potřebují, proto se jejich následovníci rozhodli vytvořit databázi 3D skenů.
„Aktuálně máme snímky 2 tisíc lidí, z toho asi tisícovku tvoří děti, k nimž se nám daří dostávat díky spolupráci se školami a rodiči. Chybí nám ovšem muži a ženy ve věkových kategoriích kolem 30, 40 a 50 let,“ sdělila vedoucí výzkumu RNDr. Petra Urbanová, Ph. D.
Výzkumný tým se proto obrací na veřejnost s prosbou o zapojení do studie. Zájemci se mohou objednat na tel. 549 492 679 nebo e-mailem (64323@mail.muni.cz či 239293@ mail.muni.cz) a dostavit se na ústav antropologie, kde si je pracovníci vyfotografují speciálním přístrojem a požádají o vyplnění dotazníku. Osobní údaje účastníků chrání speciální software, na jehož vývoji se podílí zaměstnanci Fakulty informatiky Masarykovy univerzity. „Dobrovolníky v databázi nelze vyhledat podle jména, vyskytují se v ní pouze jako čísla,“ ujistila RNDr. Urbanová. Ve vznikající databázi získávají pomůcku nejen antropologové, ale také lékaři, kteří tak mohou sledovat růstové a vývojové změny a tím pádem například lépe plánovat operační zákroky u svých pacientů či léčbu obecně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?