Vznikající asociace nemá jasnější obrysy

30. 6. 2009 10:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajské nemocnice, které by se v budoucnu měly sdružit do Asociace krajských nemocnic, vznik takového uskupení vesměs vítají. Stále se ale objevuje mnoho podmínek a otazníků. Jasno zatím nemají ani hejtmani, stále se totiž pracuje na právních rozborech, nová asociace tak de facto nemusí ani vzniknout....


Připravovaná asociace představuje pro většinu krajských nemocnic velkou neznámou, o jejím zřizování se šéfové zařízení dozvěděli většinou až z médií. A není ani divu, informace je to zcela nová a podle místopředsedy Asociace krajů a hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka se jedná teprve o počáteční fází. „Samozřejmě je to náš záměr, ale tato snaha je teprve na samém počátku. Zatím je to ve fázi právních rozborů, jedním z řešených problémů je, zda asociace může zakládat asociaci nebo to musí být nemocnice,“ nastínil problémy pro Zdraví.Euro.cz Běhounek. Další spornou otázkou je, zda nemocnice mohou být členy dvou asociací. „Zda může ta druhá asociace z hlediska právního rozkladu podle výkladu zákona o pojišťovně a úhradových vyhláškách, být automaticky součástí jednání o úhradové vyhlášce nebo ne,“ dodal Běhounek

Není to špatné, ale…

Právě výše zmíněné otázky budou rozhodovat o tom, jak se k seskupení postaví samotné nemocnice. Zatím o nově vznikající asociaci příliš nevědí. „Vím, že na půdě krajských reprezentací, respektive Asociace krajů vznikají všelijaké aktivity, které se týkají zdravotnictví. Ale toto konkrétně je pro mě nová zpráva,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz ředitel krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Petr Pšikal. „Nedovedu posoudit na kolik by to kolidovalo, protože naše nemocnice je členem Asociace nemocnic České republiky, tak zvané velké asociace,“ uvedl Pšikal. Záleželo by tedy na mnoha okolnostech, podle něj by se ale neměly asociace dublovat, v takovém případě by v tom příliš velký smysl neviděl.

Asociace nesmí mít rozdílné cíle

Karlovarská krajská nemocnice již informace o podobné snaze má, stejně jako v předešlém případě, by ale záleželo na mnoha okolnostech. „Já jsem dostal jen emailovou depeši o tom, že je třeba nějak řešit problematiku rozdílných úhrad pro krajská zdravotnická zařízení a fakultní nemocnice. Bylo to podmíněno tím, že se pravděpodobně nehneme z místa, pokud se v rámci krajů neposílí význam asociace a vytušil jsem z toho, že by vznikly silné asociace krajských nemocnic navázané na Asociace nemocnic Čech a Moravy. Členové by byli jedni a tíž a byly by to dvě organizace, tak by to byla silnější protiváha při vyjednávání s pojišťovnami,“ reagoval na dotaz Zdraví.Euro.cz ředitel pro lékařskou péči Karlovarské krajské nemocnice Filip Berger. Pro něj je důležité, aby asociace neměla rozdílné cíle, než Asociace českých a moravských nemocnic, jíž je nemocnice členem. „Poté by se síly štěpily a drobily,“ dodal Berger.

Chystá se schůzka s AČMN

Podle Běhounka je logické, že nemocnice nemají o asociaci informace. „Je to pracovní myšlenka s pracovními verzemi, nemocnice budou dostávat informace v průběhu. Předpokládám, že se uskuteční schůzka zdravotní komise rady Asociace krajů a Asociace českých a moravských nemocnic, kde by se otázka případné další spolupráce měla řešit,“ dodal Běhounek. Nová asociace by podle něj rozhodně neměla být konkurencí AČMN.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?