Vznikne Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí

3. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministři zdravotnictví zemí EU se včera shodli na potřebě vytvořit Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí. Jeho úkolem bude výlučně sběr a zpracování informací o vývoji a šíření nakažlivých chorob v Evropě s důrazem na nově se objevující nemoci a na neznámé viry či bakterie...


BRUSEL - Ministři zdravotnictví zemí Evropské unie se včera shodli na potřebě vytvořit Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí. Požádali Evropskou komisi, aby předložila návrh v tomto směru, který jsou připraveni projednat a schválit od června příštího roku. Podle komisaře Davida Byrna by středisko mohlo fungovat od začátku roku 2005.

Jeho úkolem bude výlučně sběr a zpracování informací o vývoji a šíření nakažlivých chorob v Evropě, se zvláštním důrazem na nově se objevující nemoci a na neznámé viry či bakterie. Středisko nebude mít možnost cokoli nařizovat nebo navrhovat legislativu, ale bude poradním orgánem pro EK i národní státy.

Česká ministryně Marie Součková byla s návrhem spokojena. Připomněla letošní paniku kolem infekční nemoci SARS (syndrom akutního respiračního selhání) a usoudila, že právě takovéto centrum by umožnilo dokonalou informovanost o stavu a šíření nemoci tohoto typu, ale i koordinaci vhodných preventivních opatření.

Ministři se nedobrali pokroku ohledně slaďování cen léčiv, což někteří členové požadovali kvůli vyrovnání hladin výdajů na systémy nemocenského pojištění. Součková potvrdila, že každá země bude nadále mít vlastní cenovou strukturu léků. Podle diplomatů by jakékoli slaďování muselo pro země jako ČR jít směrem vzhůru, tedy nevýhodně pro státní kasu i pacienty.

Součkovou zaujalo usnesení o zdravém životním stylu, které Evropanům doporučuje, aby lépe pečovali o své zdraví, méně zatěžovali organismus škodlivými látkami - a státním i nevládním orgánům radí, jak k tomu mají občany vést.

Závazné doporučení o rakovině nabádá státy, aby prováděly u všeho obyvatelstva od určitého věku vyšetření mozku, prsou u žen a tlustého střeva; připomíná, že na rakovinu umře ročně v 15 členských zemích milion lidí. Součková si myslí, že česká praxe, zejména mamografie, je na evropské úrovni. Chystá se širší sledování děložního čípku u žen a prostaty u mužů.

Zdravotnictví zásadně nespadá do sféry aktivit Evropské unie, ale zůstává ve výlučné pravomoci členských zemí. To, co se dohodne na úrovni EU, má proto vždy doporučující nebo koordinační charakter.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?