VZP by mělo vracet peníze 44 ze 113 záchranných služeb

28. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Čtyřiačtyřicet ze 113 záchranných služeb v Česku by mělo Všeobecné zdravotní pojišťovně vracet peníze. V letech 2001 a 2002 jim totiž pojišťovna za bod vyplatila více než korunu a deset haléřů, což byla maximální stanovená hodnota...


PRAHA - Čtyřiačtyřicet ze 113 záchranných služeb v Česku by mělo Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) vracet peníze. V letech 2001 a 2002 jim totiž pojišťovna za bod vyplatila více než korunu a deset haléřů, což byla maximální

stanovená hodnota. Uvedl to mluvčí VZP Jiří Suttner. Přeplatek činí celkem zhruba 220 milionů korun.

„Navrhujeme řešit situaci na základě dohody příslušné zdravotnické záchranné služby s VZP. Jednalo by se o dohodu o úhradě dluhu ve splátkách na dobu až 36 měsíců,“ uvedl mluvčí.

Dohoda by podle něho měla obsahovat i ustanovení, které by umožnilo od ní odstoupit. Pokud by totiž ministerstvo financí rozhodlo, že při překročení maximální bodové ceny nebyl porušen cenový předpis, nemusely by záchranné služby přeplatek vracet. VZP by jim vydala zpět i již zaplacené splátky, uvedl Suttner.

Podrobnosti podle něho záchranným službám, jichž se problém týká,

sdělí okresní pobočky pojišťovny.

Přeplatky se objevily jen u záchranných služeb, které byly placeny paušálně. Jen dvě ze 46 cenu bodu nepřesáhly. Dalších 36 dostávalo peníze podle výkonu, takže u nich nebyla bodová hodnota podle Suttnera překročena. Ani 31 služeb, které jsou financovány například z rozpočtů nemocnic, nebylo přeplaceno.

Podle hejtmanů by mohl záchranným službám hrozit kolaps, pokud budou muset kraje miliony vracet. Asociace krajů 9. ledna vyzvala ve svém prohlášení vládu, aby se problémem začala zabývat.

V letech 2001 a 2002, kdy měly přeplatky vzniknout, zřizoval záchranné služby prostřednictvím okresních úřadů stát. S reformou veřejné správy přešly pravomoci na kraje, které by tedy měly by zaplatit dluh. Dosud se však nevyrovnaly s dluhy nemocnic, které na ně stát převedl loni v lednu.

Suttner důrazně odmítá názor, že se VZP svými kroky snaží záchranné služby ruinovat. „Postup VZP je v souladu s právním řádem a není zájmem VZP ohrozit poskytování přednemocniční neodkladné zdravotní péče,“ prohlásil.

Dodal, že tehdejší maximální cenu za bod nestanovila pojišťovna, ale ministerstvo

financí. Překročení dané hodnoty zjistila VZP podle mluvčího až dodatečně po kontrolách a propočtech.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?