VZP: Českolipské nemocnici hrozí uzavření

4. 2. 2011 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle ředitele liberecké pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřího Benedikta hrozí kvůli plánovému odchodu lékařů nemocnici v České Lípě uzavření. Odborové organizace českolipských lékařů jeho obavy mírní a vzkazují, že s vedením nemocnice jednají.


Faktem však je, že v nemocnici v rámci akce Děkujeme, odcházíme! dalo výpověď 22 lékařů. Tři ale již svůj krok přehodnotili a v České Lípě zůstanou. Kámen úrazu tkví v tom, že k celostátnímu protestu proti poměrům ve zdravotnictví se v České Lípě připojila většina kmenových anesteziologů.

„Pokud odejdou, v nemocnici by zůstala jen interna a léčebna pro dlouhodobě nemocné. Bez anesteziologa nebude nemocnice schopna poskytovat žádnou akutní péči,“ tvrdí Benedikt.

Podle ředitele je to nevhodné

„Jakékoliv kategorické závěry a doslova poplašné zprávy teď považujeme za zcela neodpovědné a nevhodné. S odboráři, respektive s lékaři jednáme,“ uvedl v tiskovém prohlášení generální ředitel a předseda představenstva Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa Petr Chmátal, podle kterého on i anesteziologové prý stále vidí prostor pro nalezení rozumného východiska a kompromisního řešení vypjaté situace.

„Poplašné zprávy nešířím, naopak českolipské pacienty mohu uklidnit, že možnou krizovou variantu budeme případně řešit spoluprací s nemocnicemi v sousedních krajích,“ řekl včera Právu Benedikt. Podle primáře ARO Jiřího Hrušky se v České Lípě nabízí víc řešení krizové situace.

„Pokud dojde ke kompromisu na centrální úrovni, jsou mnozí z nás ochotni v této nemocnici dál pracovat. Českolipská nemocnice je na tom s anesteziology stále ještě lépe než mnohé jiné podobné nemocnice,“ sdělil šéf anesteziologů.

Nesouhlas s prohlášením šéfa liberecké VZP dali najevo i zástupci českolipských lékařských odborů. „Očekáváme místo prohlášení o uzavírání nemocnice gesto zájmu a dobré vůle pomoci řešit dlouhodobé problémy chodu nemocnice. A tím i řešit zdravotní potíže obyvatel a pojištěnců VZP. Nikoliv opak,“ vzkazují v otevřeném dopise zaslaném Benediktovi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?