VZP cévní chirurgii nepodpoří

16. 7. 2010 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Nynějším provozovatelem cévní chirurgie v dačické nemocnici je společnost Dentimed. Její majitelé se snažili o obnovení smluv na ambulantní péči se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP), ta jim však smlouvu neobnovila.


„Dostalo se nám odpovědi, že VZP nemá zájem nasmlouvat v Dačicích péči, protože je tato oblast na Dačicku dostatečně zajištěná. Přitom jsme podmínky splňovali a kraj nám sliboval podporu,“ uvedl zklamaně majitel Dentimedu Jiří Poláček.

„V oblasti Dačicka je v současné době péče v základních oborech dostatečně zajištěna, po ukončení činnosti společnosti PP Hospitals došlo z podnětu VZP ČR k podstatnému navýšení kapacity v základních ambulantních odbornostech, jako je interna, diabetologie a především právě chirurgie. Specializovaná péče v odbornosti cévní chirurgie je v celém svém spektru zajištěna zdravotnickým zařízením doktora Šonkoľy, na tuto ambulantní péči navazuje lůžková péče v nemocnici v Jindřichově Hradci. Cévní ambulance, kterou zamýšlí provozovat společnost Dentimed, by fungovala pouze ve velice omezeném rozsahu, a to jak ve smyslu spektra poskytovaných výkonů, tak časové dostupnosti pro pacienty,“ tlumočila stanovisko VZP odborná referentka strategie a rozvoje lidí VZP v Českých Budějovicích Jana Černá.

Z důvodu dostatečné kapacity stávajících smluvních zdravotnických zařízení v této odbornosti VZP tedy o dalším rozšiřování sítě neuvažuje. Kraj přitom společnost opravdu podpořil. „Stanovisko Jihočeského kraje k uzavření smlouvy se společností Dentimed na provozování chirurgie v nemocnici v Dačicích bylo doporučující. Je ale pouze v kompetenci VZP, zda s ní smlouvu uzavře, či nikoli,“ uvedla náměstkyně hejtmana Ivana Stráská.

Podle slov náměstkyně hejtmana Ivany Stráské kraj nerozhoduje o tom, jak se má VZP zachovat. Kraj pouze doporučuje. „Pro kraj bylo vždy důležité, aby byla chirurgie v Dačicích zachována.
Jednak to znamená udržení pracovních míst, ale také udržení provozu chirurgických sálů,“ doplnila Ivana Stráská.

Jaký byl tedy hlavní důvod VZP, aby smlouvu se společností Dentimed neuzavřela?

„Do konce roku mám klientelu víceméně naplněnou, máme klienty z ostatních pojišťoven. Myslím si, že někteří lidé od VZP kvůli nám i odejdou. Nyní chystáme petici alespoň za zachování cévní chirurgie. Chtěli jsme rozšiřovat oddělení o další služby, ale bez podpory VZP to půjde těžko,“ uzavřel majitel Dentimedu Jiří Poláček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?