VZP chce mít podle svého šéfa do konce roku vyrovnané hospodaření

13. 5. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) chce do konce roku dosáhnout vyrovnaného hospodaření. V České televizi (ČT) to řekl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.


Podle něj je možné očekávaný deficit 2,6 miliardy odbourat a dostat se „do černých čísel“, a to i bez zvýšení plateb pojištění od státu za děti, důchodce či nezaměstnané. Kabátek uvedl, že do konce června by se pak mělo rozhodnout i o spolupráci s firmou IZIP. Ta se zabývala kritizovaným projektem elektronických zdravotních knížek, nyní pro VZP provozuje portál.

„Deficit, který v současné době se nám jeví ve výši 2,6 miliardy korun na konci roku 2013, bychom chtěli dostat, aby se limitně blížil nule,“ řekl Kabátek. Finanční stabilizaci VZP si předsevzal při svém nástupu do funkce loni v prosinci. Náměstek ministra zdravotnictví a šéf správní rady VZP Petr Nosek se tehdy zmínil o tom, že by instituce mohla mít kvůli nepříznivému ekonomickému vývoji v zemi vyrovnanou bilanci nejdřív koncem roku 2014.

Záznam pořadu Otázky Václava Moravce, jehož byl Zdeněk Kabátek hostem, můžete zhlédnout na webu České televize nebo ZDE.

Rok 2006 končila VZP s kladným výsledkem 170 milionů, v roce 2007 byla v přebytku 19,5 miliardy a o rok později 5,7 miliardy. V krizi se pojišťovna propadla do červených čísel. V roce 2009 se schodek rovnal 5,5 miliardy. V roce 2010 dosahoval 5,4 miliardy, předloni 3,8 miliardy a loni pak 4,3 miliardy, uvedla s odvoláním na ministerstvo financí ČT.

Podle Kabátka VZP už některé kroky ke zlepšení situace podnikla, jiné chystá. Týkají se například úhradové vyhlášky. Kabátek uvedl, že VZP platí za stejnou péči víc než ostatní pojišťovny, tento stav se prý musí narovnat. Letos se povinnost vyšších úhrad podařilo „zhruba z poloviny eliminovat“, uvedl šéf VZP.

Úspory 1,5 miliardy ročně by mohla podle něj přinést i připravovaná novela, která umožní slevové soutěže. Platit by mohla ještě letos. Další půl miliardy by pojišťovna chtěla ušetřit na lécích či zdravotnických prostředcích díky vyjednání lepších cen s dodavateli. Dvě miliardy by mohlo přinést přerozdělení peněz mezi pojišťovnami, doplnil ředitel.

Pojišťovna nyní platí podle Kabátka lékařům či nemocnicím včas, nemá závazky po lhůtě splatnosti. Pomohla jí takzvaná předsunutá platba. Ministerstvo financí jí počátkem roku poskytlo dřív 2,6 miliardy korun, sumu ale musí VZP vrátit.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) požádá vládu i o to, aby stát odváděl vyšší zdravotní pojištění za děti, důchodce či nezaměstnané. Místo 723 korun za osobu by platil 773 či 800 korun. Heger navrhoval zvýšení plateb už v minulosti, ale neuspěl. Podle Kabátka by toto přidání bylo efektivní tehdy, až se systém financování a rozdělení peněz mezi pojišťovny nastaví „transparentně a nediskriminačně“. Jinak by po růstu plateb jen narostl některým pojišťovnám zůstatek, situace VZP by se ale nevyřešila, míní Kabátek.

Do konce června chce rozhodnout i o spolupráci s firmou IZIP. Té nyní pojišťovna platí 5,2 milionu měsíčně za provoz portálu. Jednání o zajištění služeb pokračují. VZP má nyní 51 procent akcií IZIP, zbytek vlastní švýcarská firma eHI eHealth International. Na jeho odkoupení se s ní pojišťovna nedohodla, chystá se proto zbavit svého podílu. Posvětila to její správní rada.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?