VZP chce přispívat ženám na antikoncepci

16. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
VZP jako jedna z mála pojišťoven na hormonální antikoncepci dosud vůbec nepřispívala. Pojišťovna teď oznámila, že část prostředků hradit bude. Odkdy, kterým ženám a které pilulky, to zatím neuvedla...


České Budějovice - V průměru stojí hormonální antikoncepce na tři měsíce od 200 do 800 korun, ročně tedy od 800 po 3200 korun.

Žena, která nechce otěhotnět, si ráda pilulky koupí. Nyní má reálnou šanci, že jí finančně bude na nákup tabletek proti početí ulevovat její pojišťovací ústav, tedy i VZP.

Pro jakou věkovou skupinu žen, od kterého data a zda náhodou nebudou hrazeny pouze některé druhy perorální antikoncepce, nebo půjde o plné hrazení v celé výši a po celý rok, zatím pojišťovna odmítá prozradit.

„Vše je v jednání,“ oznamuje na četné dotazy modrá informativní linka zřízená Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR.

„Správní rada VZP připravuje zavedení příspěvku na antikoncepci, jako je v současné době poskytován jinými pojišťovnami, a rozhodne příští týden. Cílem tohoto rozhodnutí je zdravá žena, a proto tento nadstandard bude propojen s aktivní účastí žen na gynekologické prevenci,“ uvedla ředitelka VZP ČR v Českých Budějovicích Marie Klímová.

Lékaři tento roční příspěvek na antikoncepci VZP vítají, určitě alespoň z toho důvodu, že užívání antikoncepce má za pozitivní následek meziroční pokles počtu interrupcí. Jiný názor z úst lékařů uslyšíme na hrazení antikoncepce.

„Ženy by si měly hradit antikoncepci samy. To je můj osobní názor. Mám pocit, že by mohlo jinak docházet k hrubému zneužívání. Samozřejmě jsem i pro to, aby byla vytvořena koncepce hrazení antikoncepce ženám, které mají odůvodněné problémy a hormonální antikoncepce jim pomáhá je zvládat. Výjimky by měly být,“ vysvětluje Petr Sák, primář gynekologicko-porodnického oddělení eskobudějovické nemocnice.

„Je dobré, že pojišťovny ženám pouze přispívají a částečně se spolupodílí na úhradě antikoncepce. To je podle mého rozumné řešení,“ poznamenal primář.

V současné době je hormonální antikoncepce pojišťovnami zaškatulkována do kolonky rozšířené zdravotní péče, takzvaného nadstandardu.

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra (ZPMN) ČR poskytuje čtyřsetkorunový roční příspěvek klientkám mezi 17 a 27 lety. Příspěvky jsou hrazeny z prostředků vyjmutých z veřejného zdravotního pojištění.

Českobudějovické listy, 16.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?