VZP chce pro nemocnice pokuty

26. 3. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnickým zařízením, která na základě dohody s Olomouckým krajem nevybírají od pacientů regulační poplatky, ale podepisují s nimi darovací smlouvu o tom, že je uhradí kraj, hrozí pokuta. Všeobecná zdravotní pojišťovna zahájila správní řízení, protože podle ní tím nemocnice porušují svoji povinnost...


„Na základě šetření, která provedli naši revizní pracovníci, jsme dnes zahájili správní řízení se Středomoravskou nemocniční, a. s., která provozuje nemocnice Prostějov, Přerov a Šternberk,“ uvedl včera ředitel olomoucké pobočky VZP Lubor Machytka.

Podklady ke správnímu řízení kvůli hrazení poplatků krajem vyhodnocují i další zdravotnické pojišťovny na trhu v regionu a kroky koordinují. Jestli už zahájila řízení i další pojišťovna, to se včera nepodařilo ověřit. Za porušení paragrafu o poplatcích hrozí nemocnicím až padesátitisícová sankce, a to opakovaně.

Středomoravská nemocniční, která má nemocnice vlastněné krajem v dlouhodobém pronájmu, již dříve odmítla, že by zákon porušovala. „Poplatky stále vybíráme,“ reagoval již dříve Tomáš Želazko, mluvčí holdingu Agel, jehož je Středomoravská nemocniční dceřinou společností.

Poukázal na to, že v praxi často ošetřovaný pacient není plátcem - například u dětí nebo i v jiných případech, kdy za pacienta zaplatí rodinný příslušník.

„Z našeho pohledu nám tedy nepřísluší zkoumat, jaký je rozdíl mezi pacientem a vlastním plátcem. Všechny výběry poplatků také označujeme tzv. signálními kódy a vykazujeme zdravotním pojišťovnám,“ sdělil Želazko s tím, že s některými pojišťovnami společnost konzultovala zvolený postup. „Dospěli k závěru, že riziko sankce v našem případě nehrozí,“ uzavřel.

Ředitel Machytka opáčil, že s olomouckou VZP mechanizmus nikdo neprobíral.

O tom, že postup hrazení poplatků krajem je v pořádku, je přesvědčeno i hejtmanství. „Nechali jsme provést právní rozbor a právní kancelář si stojí za tím, že námi aplikovaný postup je v pořádku,“ uvedl již dříve vicehejtman Michael Fischer.

Kraj zatím z rozpočtu vydal za regulační poplatky ve zdravotnictví 2,5 milionu korun. Jejich zrušení měla ČSSD jako hlavní téma před loňskými volbami do krajů a části Senátu. Ty vyhrála. Plošně je prosazuje na půdě parlamentu.

Daniela Tauberová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?