VZP dá stopku lékařům, kteří dají výpověď

16. 12. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) nebude dávat smlouvy na ambulantní péči lékařům, kteří v odborové akci Děkujeme, odcházíme podají ke konci roku hromadně výpověď.


Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů při startu akce na jaře varoval, že tisíce lékařů odejdou z nemocnic do zahraničí.

V současnosti přiznává, že většina zůstane v Česku. Řada lékařů si chce otevřít praxi.

„My určitě nebudeme rozšiřovat síť zdravotnických zařízení, to je v dnešní době vyloučeno, abychom přistupovali k tomu, že budeme uzavírat nové smlouvy s novými subjekty, navíc by to snižovalo efektivitu systému, protože ambulantní síť v ČR je dostatečná,“ řekl ředitel VZP Pavel Horák.

Podle něj není důvod ambulantní síť rozšiřovat. Naopak je třeba upravit síť nemocniční, to znamená přizpůsobit nemocnice strukturou a počtem lůžek potřebám spádového území.

Podle Horáka je nutno zabránit tomu, aby si nemocnice navzájem konkurovaly nákupem drahých zařízení, která stejně nevyužijí.

Odchody mohou způsobit chaos V otevřeném dopise včera varoval ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) nespokojené lékaře, že svými odchody mohou způsobit chaos, který zřetelně zbrzdí reformní kroky.

Asociace českých a moravských nemocnic vyhrožování lékařům odmítla. Jejich kroky prý považuje za vynucený oprávněný protest, který je v souladu s českými zákony.

Hlavním požadavkem lékařů, kteří se přihlásili k akci Děkujeme, odcházíme, je základní plat na úrovni trojnásobku platu průměrného.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?