VZP evidovala 91 žádostí o protonovou léčbu, dostalo ji 71 lidí

26. 5. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) evidovala od roku 2013 celkem 91 žádostí o protonovou léčbu. Terapii uhradila zatím sedmi desítkám pacientů. Třetina z nich se léčila v Mnichově, dvě třetiny v pražském protonovém centru. Vyplývá to z podkladů, které má ČTK k dispozici.


Mezi pojišťovnou a protonovým centrem se táhne spor o smlouvu o poskytování péče a o úhrady.

Protonovou léčbou se zabývala i správní rada VZP. Chce mít materiál o počtu léčených pacientů i nákladech v obou zařízeních. Zajímá ji případně také smlouvy pražského centra s ostatními zdravotními pojišťovnami. „Stále to vychází tak, že léčba v Mnichově je výrazně, výrazně ekonomicky méně náročná než v České republice,“ uvedl předseda správní rady VZP Jiří Běhounek.

V roce 2013 pojišťovna zaplatila v Mnichově léčbu deseti lidem, stálo to 5,98 milionu korun. Na jednoho nemocného tak připadlo zhruba 598.000 korun. V Praze se léčilo 11 pacientů za 7,74 milionu. Průměrně tak léčba jednoho člověka stála 704.000 korun, vyplývá z podkladů.

Loni terapii v pražském centru dostalo 30 lidí. VZP průměrně za jednoho uhradila 732.000 korun, celkem vydala 21,96 milionu. Mnichovské zařízení poskytlo péči desítce nemocných klientů VZP za 6,79 milionu. Na jednoho tak připadlo zhruba 679.000 korun.

Letos pojišťovna protonovému centru proplatila faktury za 8,89 milionu korun za šest léčených, tedy v průměru 1,48 milionu na jednoho. V Mnichově léčba jednoho pacienta vyšla na 775.000 korun, další dva se ještě léčí.

Pražské protonové centrum už dřív výši ceny zdůvodňovalo tím, že prý má modernější technologie než mnichovské zařízení a VZP dostala cenu pro nesmluvní klienty.

Soukromé Proton Therapy Centrem (PTC) vzniklo za 3,5 miliardy korun v areálu Nemocnice Na Bulovce. V roce 2006 uzavřel s investorem smlouvu o smlouvě budoucí nucený správce VZP Antonín Pečenka. Státní zástupce ho obžaloval za pokusu o zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle kontraktu se mělo v zařízení léčit kolem 1600 pacientů za miliardu korun, a to 15 let. VZP smlouvu označila za neplatnou. Padlo několik trestních oznámení a žalob, a to z obou stran.

VZP s protonovým centrem zatím žádnou smlouvu o proplácení péče neuzavřela. PTC ji podle svého webu má s Oborovou zdravotní pojišťovnou a s Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou. Jako první ji s ním podepsala loni Vojenská zdravotní pojišťovna. Ředitel VZP Zdeněk Kabátek uvedl, že se nyní nabídka PTC znovu ověří.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?