VZP hlásí vyrovnané hospodaření a práce na IT

21. 12. 2016 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
VZP na konci roku hlásí pozitivní trend – zůstatek na běžném účtu opět dosáhl 3,2 miliardy korun, po jednání správní rady VZP to prohlásil místopředseda rady Jiří Skalický. Pojišťovna také ohlásila přípravu nového informačního systému.


Zástupci správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) ohlásili, že konečný zůstatek na běžném účtu pojišťovny je 3,2 miliardy korun. „Třímiliardový zůstatek na běžném účtu začíná být standardem, což je dobře. Rezervní fond je naplněn do úrovně 1,7 miliardy. Během příštího roku budeme rezervní fond plnit podle zákonné normy. Na základním fondu veřejného zdravotního pojištění má VZP celkem 3,7 miliardy korun,“ vypočetl Jiří Skalický a dodal, že příjmy pojišťovny jsou oproti zdravotně pojistnému plánu vyšší – tvoří 102 procent. Výdaje drží VZP na 100 procentech. Z provozního fondu pojišťovna čerpá 76 procent oproti zdravotně pojistnému plánu, i nadále zde pojišťovna předpokládá úspory.

Informační systém ve výstavbě
Naopak výdaje bude od příštího roku pojišťovna čerpat z fondu reprodukce majetku. Ještě letos z něj použila jen 26 procent (144 milionů) oproti zdravotně pojistnému plánu. S investicemi počítá v oblasti informačních systémů (IS). Na posledním letošním zasedání správní rady byla totiž schválena strategie obnovy IS pro příští čtyři roky. „Současný systém výběrových řízení, založený v roce 1993, neumožňuje soutěžit jednotlivé části informačního systému. Strategie umožní otevřenější fungování, kde bude možno soutěžit jednotlivé moduly IS. Ten pak bude také lépe reagovat například na zákon o kybernetické bezpečnosti, splňovat zásady eHealth či eGovernment,“ řekl po zasedání rady její předseda jiří Běhounek.

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek uvedl, že vedle legislativních podmínek vyhoví nový přístup také obchodním zájmům pojišťovny. „Nechceme se dostat do konkurenční nevýhody tím, že nebudeme mít moderní systém podporující všechny legislativní i obecné směry v poskytování zdravotních služeb a pojišťovnictví,“ sdělil ředitel Kabátek. Náklady na nový informační systém vypočetl na 700 až 800 milionů korun nad rámec stávajících nákladů IT.

(klu)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?