VZP i Vojenská pojišťovna nesouhlasí s výroky prezidenta ČLK

9. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"VZP je stabilní finanční institucí a odmítá se na základě nepravdivých velkoústých prohlášení doktora Ratha stát prostředkem k jeho zviditelňování, které má sloužit i k upevnění jeho pozice v čele ČLK," řekl včera mluvčí VZP...


PRAHA - Nejvíce kritizované zdravotní pojišťovny - Všeobecná (VZP) a Vojenská - nesouhlasí s tvrzením prezidenta České lékařské komory (ČLK) Davida Ratha o špatném vedení a financování pojišťoven. Jeho výroky jsou klamné a vedou k destabilizaci systému a narušování zásad solidarity, na které je systém zdravotního pojištění postaven, shodli se představitelé VZP a Vojenské pojišťovny.

„VZP je stabilní finanční institucí a odmítá se na základě nepravdivých velkoústých prohlášení doktora Ratha stát prostředkem k jeho zviditelňování, které má sloužit i k upevnění jeho pozice v čele ČLK,“ řekl včera ČTK mluvčí VZP Jiří Suttner.

Rath uvedl, že pojišťovny neplatí soukromým lékařům v termínu. Platby se podle něj prodlužují až o dva měsíce. Řada soukromých ambulancí se tak dostává do ekonomických problémů a hrozí jim zánik, prohlásil.

Mluvčí VZP připustil, že jeho pojišťovna nyní nesplácí dluhy v termínu. „Příčinou tohoto stavu je i skutečnost, že výdaje VZP převyšují příjmy z výběru pojistného. Příjmy jsou stabilní, nárůstové a za rok 2002 vzrostly o pět procent, zatímco výdaje se zvýšily téměř o 11 procent a náklady na jednoho pojištěnce až o 13 procent,“ uvedl Suttner. Podotkl, že téměř 80 procent úhrad nestanovuje VZP, ale ministerstvo zdravotnictví.

Ředitel vojenské pojišťovny František Beránek zdůraznil, že jeho pojišťovna platí vše včas a podle dohod.

Pojišťovny odmítají také tvrzení, že utrácejí peníze za různé „doplňkové“ aktivity. Podle Suttnera má VZP dlouhodobě nejnižší provozní limit ze všech. Limit na provoz stanovuje ministerstvo financí.

Kritizovanou výměnu průkazek pojištěnců VZP, která je podle Ratha drahá a neefektivní, ukládá podle Suttnera zákon. „Platnost současných skončila v roce 1996… A například při ošetření na Slovensku dochází právě díky ukončené platnosti průkazek k problémům s poskytovateli zdravotní péče,“ řekl. VZP se podílí na studii čipových karet, které by mohly být v ČR zaváděny po vstupu do EU.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?