VZP jako jediná pojišťovna zveřejňuje žádosti o smlouvy

9. 4. 2015 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna udělala další krok k tomu, aby její rozhodování bylo plně srozumitelné a transparentní. Týká se vyřizování žádostí lékařů a zdravotnických zařízení, která chtějí s touto nejsilnější zdravotní pojišťovnou uzavřít smlouvu.


TISKOVÁ ZPRÁVA VZP

Od dubna byl spuštěn nový web, kde se do pěti dnů od podání objeví každá žádost o smlouvu. Do 30 dnů bude zveřejněn i rozbor žádosti a následně i samotné rozhodnutí. Každý tak bude mít jistotu, že nebyl např. odmítnut, zatímco někdo, kdo přišel po něm a žádal o totéž, smlouvu záhadně dostal.

VZP je jedinou zdravotní pojišťovnou, která takto zprůhlednila systém uzavírání smluv. Stejně jako loni, kdy jako první zveřejnila smlouvy se všemi nemocnicemi, tak jde v čele snah o maximální průhlednost nakládání s penězi z veřejného zdravotního pojištění. Ročně VZP vydá na péči o své klienty bezmála 150 miliard korun a péči pro ně má zajištěnou u více než 40 tisíc smluvních partnerů v každém koutě Česka. Také v tom nemá mezi zdravotními pojišťovnami konkurenci.

Cílem novinky je umožnit, aby byl celý proces pod veřejnou kontrolou. Změnu, s níž souvisí i ujasnění kompetencí mezi regionálními pobočkami a ústředím VZP, schválila koncem ledna správní rada pojišťovny. Kromě toho, že veškeré žádosti a rozhodnutí budou zveřejňovány na webu, bude nově také každé rozhodnutí přezkoumatelné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?