VZP jako trafika pro vládní strany

20. 12. 2012 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna se stala trafikou pro ODS a TOP 09. Poslední personální změny to jasně ukazují. Nahrazení Marka Šnajdra ve vedení správní rady VZP je jednoznačně správný krok ve prospěch pojišťovny i jejích pojištěnců. Bohužel i nadále si ponechává svůj vliv jako člen správní rady VZP.


Marek Šnajdr během svého působení na ministerstvu zdravotnictví pomohl „stvořit“ konkurenční Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnu a má nemalé „zásluhy“ o udržování projektu IZIP a převzetí zadlužené ZP Média i s půlmiliardovým dluhem. Současně jako poslanec a předseda správní rady VZP pomohl účelově změnit zákon o zdravotních pojišťovnách tak, aby se Česká průmyslová zdravotní pojišťovna mohla sloučit s pojišťovnou Metal-Aliance a stát se druhou největší a ekonomicky nejsilnější zdravotní pojišťovnou.

Bohužel i nadále si ponechává svůj vliv jako člen správní rady VZP. Náhrada ředitele Horáka panem Kabátkem, bývalým ředitelem odboru přímo řízených organizací ministerstva zdravotnictví, není šťastným krokem. Ředitel Kabátek byl na ministerstvo zdravotnictví dosazen Markem Šnajdrem v roce 2006 a podílel se na přípravě privatizace přímo řízených organizací ministerstva zdravotnictví, která byla pozastavena v roce 2008. Nese velký díl odpovědnosti za pořizování předražených přístrojů do řady českých nemocnic, přičemž obrovské rozdíly v cenách přístrojů dodávaných do tuzemských a zahraničních nemocnic nebyly nikdy vysvětleny.

Ředitel Kabátek bude mít rozhodující vliv na personální obsazení Všeobecné zdravotní pojišťovny a spolu s náměstkyní Šlajsovou (ODS) může pokračovat v další destrukci VZP vlnou propouštění schopných pracovníků a nabírání nových, nezkušených, ale stranicky loajálních. Nové vedení by mělo zastavit ekonomický propad pojišťovny. Není únosné, aby VZP nadále pokračovala v projektu EZK a v další spolupráci se společností IZIP.

Není nadále možné, aby zaměstnanecké zdravotní pojišťovny měly převážně lépe příjmově situované klienty a u VZP zůstávali klienti s nejnákladnější léčbou. Nové vedení by mělo prosadit sjednocení úhrad všem zdravotnickým zařízením a přestat zvýhodňovat určitá „VIP“ zdravotnická zařízení a usilovat o maximální průhlednost smluvních vztahů.

Jestli nové vedení nechce přehnat klienty do jiných ZP a cíleně zlikvidovat VZP, pak nemůže připustit, aby se mohly naplnit úvahy ministerstva o tom, že zdravotní pojišťovny ve ztrátě budou vybírat od svých klientů vyšší pojistné a nebudou naplňovat fond prevence. Bohužel i ve VZP, stejně jako v celém zdravotnictví, jsme svědky toho, že stranické zájmy a zájmy určitých finančních skupin vítězí nad odborností a společenským prospěchem.

(Autor je bývalý poslanec a člen odborné zdravotnické komise KDU-ČSL)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?