VZP: Klienti mají ve srovnání s EU nadstandardní přístup k protonové terapii

1. 10. 2014 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Dle dat, která zveřejnila švýcarská nezisková organizace Particle Therapy Co-Operative Group (PTCOG), je přístup klientů VZP k protonové terapii je v porovnání s ostatními státy Evropské unie srovnatelný a leckdy i lepší.


Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která má téměř 6 milionů klientů, schválila úhradu protonové terapie pro 50 z nich. Při přepočtu na adekvátní počet klientů jde o číslo výrazně převyšující například počet nemocných, léčených v roce 2013 v centrech ve Velké Británii, kde vychází v poměru k šesti milionům 17,5 pacientů ozářených protonem, v Itálii či Polsku šlo jen o 3 resp. 3,8 ozářených na 6 milionů osob.

Padesát klientů VZP, kteří podstoupili protonovou terapii lze srovnat s Německem (69 pacientů na 6 milionů) či Francií (67, 8 pacientů na 6 milionů). „Potvrzuje se tak, že klienti VZP, kteří protonovou péči podle odborníků skutečně potřebují, ji mají vždy náležitě zajištěnou. A to i přesto, že Protonové centrum v Praze již bezmála dva roky odmítá přistoupit na jakýkoliv reálný návrh smlouvy, kterou s ním chce VZP o léčbě svých klientů uzavřít,“ uvedl tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Ekonomické zájmy

Výrazně – přibližně dvojnásobně – více klientů podstoupilo protonovou terapii pouze ve Švédsku. VZP již dříve prohlásila, že ani ona nepovažuje stovku pacientů odeslaných na protonovou terapii za nereálnou. Doposud se jí ovšem ještě nepodařilo uzavřít smlouvu s Proton therapy center Prague (PTC). Podle pojišťovny naráží uzavření smlouvy na ekonomické zájmy majitelů PTC.

„Přestože jsme udělali maximum pro dohodu ve prospěch našich klientů, majitelé pražského centra – ač tvrdí opak – stále upřednostňují před zájmy pacientů své ekonomické zájmy,“ uvedl předseda správní rady VZP Jiří Běhounek.

O každém pacientovi, kterého chce VZP do Protonového centra v Praze poslat, proto musí s tímto soukromým zařízením jednat zvlášť. Nicméně i přesto ze 48 klientů VZP (37 dospělých a 11 dětí), kteří zatím protonovou terapii podstoupili, jich 32 bylo léčeno právě v Praze. Zbylých 16 poslala pojišťovna do obdobného zařízení v Mnichově.

Kolik to stojí

„Průměrná částka, kterou za léčbu jednoho klienta účtuje PTC, činila 711 tisíc korun. V Mnichově, kde mají lékaři výrazně větší zkušenosti, byla cena za léčbu 541 tisíc korun, tedy o 171 tisíc nižší. Jde přitom o ceny pouze za léčbu samotnou. Sumy za dopravu či ubytování se liší např. podle místa, ze kterého pacienti do Prahy či do Mnichova jezdí. Pro představu - pokud bude klient VZP jezdit na ozařování například z Třince do Prahy (400 km), bude to samozřejmě nákladnější, než kdyby jezdil z Plzně do Mnichova (289 km). Protonová terapie totiž probíhá v obou centrech vesměs ambulantně,“ dodává mluvčí Tichý.

Bez ohledu na doposud neuzavřený smluvní vztah a nevstřícnost, na kterou VZP při jednání s majiteli Protonového centra v Praze naráží, klienti pojišťovny se nemusejí ničeho obávat. „VZP zajistí protonovou terapii pro každého klienta, u kterého odborníci z jednoho ze třinácti Komplexních onkologických center v Česku rozhodnou, že ji skutečně nezbytně potřebuje,“ ujistil předseda správní rady Běhounek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?