VZP: Knížka pacienta na internetu je bezpečná

10. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Internetový přístup ke zdravotním údajům o pacientovi je stejně bezpečný jako v bankovním styku nebo při bankovních operacích. Tvrdí to zástupce ředitele ústecké pobočky VZP Jan Benák...


Ústí nad Labem - Internetový přístup ke zdravotním údajům o pacientovi je stejně bezpečný jako v bankovním styku nebo při bankovních operacích. Tvrdí to zástupce ředitele ústecké pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Jan Benák.

Díky této novince by mělo zmizet i předepisování léků s obdobným účinkem nebo opakovaná a tedy i zbytečná vyšetření pacienta.

Projekt IZIP, který má včas a přesně informovat o poskytované péči a zkvalitnit ji, vyloučí také zbytečné laboratorní testy či nevhodné užívání léků.

„Spekulace o případném úniku dat z tohoto systému nebo případné „nabourání“ do složky pacienta na internetu jsou možné ve stejném procentu jako třeba u bank,“

uvedl Ing. Benák.

Úřad pro ochranu osobních údajů chce novou legislativu

Ústečanka Romana Vlčková si podle svých slov není jistá bezpečností projektu.

„S bezpečností zdravotních karet na internetu mají nebo měli problémy i v USA,“

tvrdí Vlčková.

Zástupci Úřadu pro ochranu osobních údajů v médiích uvedli, že s používáním moderních technologií je nutné vytvořit v této souvislosti další legislativu.

Na Ústecku nyní probíhají jednání s lékaři a zdravotnickými zařízeními o tom, zda přistoupí k projektu IZIP.

„Třeba na Chomutovsku si během několika týdnů zaregistrovalo zdravotní knížku na internetu 4 500 pacientů. V Ústí nyní probíhá představování „knížky“ praktickým lékařům, k IZIPu přistoupila i Masarykova nemocnice,“ uvedl Benák.

Má-li mít projekt smysl, je třeba účast alespoň 50% pacientů

V polovině prosince v nemocnici proběhne další část představení, aby se systém včas rozběhl a byl podle VZP, která ho financuje a má něj proto dvouletou exkluzivitu, přínosem pro lékaře i pojištěnce.

Aby byl projekt IZIP smysluplný a měl vypovídající schopnost, která by byla přínosem pro všechny strany, bylo by potřeba, aby se do něj zapojilo 50 až 60 procent pacientů.

„Pro jednotlivého pacienta, který má zájem o svůj zdravotní stav a chce mít přehled, co se s ním děje a chce-li umožnit lékaři rychlejší a kvalitnější diagnostiku, vyplatí se mu do systému přistoupit,“ uvedl šéf ústecké VZP Jan Christoph. Ten si od IZIPu slibuje například i zastavení odlivu klientů pojišťovny v okrese.

Založení internetové knížky je podle spoluautora projektu MUDr. Pavla Hronka zdarma a dobrovolné. Po ověření novinky ve čtyřech okresech byl nyní rozšířen do šesti krajů včetně Ústeckého.

Internetová knížka je určená pro všechny poskytovatele zdravotní péče včetně lékáren, číst si z ní mohou jen po souhlasu pacienta. Ten má v případě nesouhlasu i právo, aby se některé informace v jeho knížce neobjevily.

TOMÁŠ PRCHAL, Ústecký deník, 10.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?