VZP letos hospodaří vyrovnaně a podle plánů, závazky platí včas

26. 5. 2015 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) letos zatím hospodaří vyrovnaně a podle plánu. Na konci dubna měla na účtu 3,9 miliardy korun, nemá závazky po lhůtě splatnosti a státu splácí jeho "finanční výpomoc". Od ledna do dubna výdaje VZP činily 48,5 miliardy korun.


Novinářům to po jednání správní rady pojišťovny řekl její místopředseda Jiří Skalický.

„Daří se udržet trend z minulých měsíců. Dokážeme naplňovat zdravotně pojistný plán. Hospodaření je v plusu. Pokud to tak zůstane, bude VZP moci uvažovat o postupném naplňování rezervního fondu,“ uvedl Skalický.

VZP má státu vrátit ještě 750 milionů korun z finanční injekce, kterou jí poskytl. Letos v září zaplatí třetinu sumy, zbytek pak příští rok.

V prvních čtyřech měsících byly příjmy podle Skalického o procento vyšší, než počítal zdravotně pojistný plán. Výdaje odpovídaly plánované částce, dosáhly 48,5 miliardy. Pokryly i požadavky na přidání peněz na péči podle úhradové vyhlášky, na růst mezd a na náhradu za zrušené zdravotnické poplatky, uvedl místopředseda správní rady. Při srovnání situace za první čtyři měsíce letos a v minulém roce vydala pojišťovna o 2,44 miliardy korun víc.

Správní rada se dnes zaměřila i na takzvanou biologickou léčbu. Tato cílená neboli centrová terapie se využívá při léčbě nádorových onemocnění, roztroušené sklerózy a dalších vážných chorob. Loni za toto léčení VZP podle člena rady Rostislava Vyzuly vydala 7,2 miliardy korun. Proti roku 2010 to bylo zhruba o deset procent víc. Léčbu dostalo minulý rok 23.000 pacientů, kteří jsou u VZP.

I když podle Vyzuly pacientů s nákladnou centrovou léčbou přibývá, celkové výdaje na léky loni proti předchozímu roku klesly z 29 na 28 miliard korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?