VZP mění úhrady inkontinenčních pomůcek, podle pojišťovny byly předražené

18. 10. 2016 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) od listopadu mění úhrady inkontinenčních pomůcek, podle pojišťovny byly často předražené.


VZP má podezření, že u nákupu těchto pomůcek některá zdravotnická zařízení využívala takzvaných zpětných bonusů, kdy firmy zpětně poskytnou zdravotnickému zařízení slevu či bonus ve formě dodávek materiálu a služeb. Novinářům to řekl náměstek ředitele VZP Petr Honěk. Se změnou nesouhlasil spolek Incoforum, který sdružuje odborníky zabývající se problematikou inkontinence.

Pojišťovna novinářům prezentovala nabídku jedné z dodavatelských firem, z níž bylo zřejmé, že odběratel může při nákupu inkontinenčních pomůcek konkrétní značky získat navíc 18 až 25 procent z ceny objednávky. Bonus mohlo zařízení čerpat ve formě dodávek zdravotnického materiálu, školení či darovací smlouvou. Zda někdo z poskytovatelů zdravotní péče takových nabídek využil, ale VZP neví, protože nemůže nahlížet do účetnictví poskytovatelů.

Podezření o předražování potvrzuje i senátorka Alena Dernerová (za Severočeši.cz), která v minulosti poukazovala na předražené nákupy v nemocnicích. Dernerová si dělala srovnání stejných inkontinenčních pomůcek v ČR a na Slovensku a některé byly podle ní v Česku dražší i o 100 procent. „Existují tam stejné modely, jako byly při nákupu léků či přístrojů, kdy se třeba 25 procent vracelo zpátky do zařízení v rámci šedé ekonomiky. Nevíme, kde ty peníze končí,“ řekla Dernerová. Dodala, že má potvrzeno ze dvou zdravotnických zařízení, že takto v praxi postupují.

„Domnívám se, že v nemocnicích je v současnosti prostor na zpětné bonusy minimální,“ řekla Jaroslava Kunová, předsedkyně Asociace nemocnic ČR, která sdružuje například velké fakultní nemocnice. Podle Kunové by pojišťovny měly nastavit takové ceny, aby byl prostor pro zisk zdravotnických zařízení minimální. „Ale pokud si něco zdravotnická zařízení koupí za výhodnější cenu, tak by to měl být zisk toho zařízení, a ne pojišťovny,“ dodala Kunová.

Od listopadu se podle VZP nezmění finanční limit na inkontinenční pomůcky, ale nebudou hrazeny ty předražené. Pomůcky budou rovněž rozděleny do více kategorií, což má podle VZP přinést preciznější nastavení pro pacienty. V každé kategorii bude minimálně třetina sortimentu bez doplatku. Změny jsou součástí nového číselníku, který pak zpravidla přejímají i ostatní pojišťovny.

„Podobné úpravy jsme v minulosti udělali i u kardiomateriálů. Důsledek byl takový, že více klientů dosáhlo na kardiostimulátory, kardiovertery či stenty. Za stejné peníze jsme byli schopni obsloužit více klientů, stejnou situaci očekáváme v této oblasti,“ řekl Honěk.

Se změnou ale už dříve nesouhlasil spolek Incoforum. Obává se, že budou ohroženi především ti pacienti, kteří si nemohou dovolit na inkontinenční pomůcky doplácet několik tisíc korun ročně.

VZP hradí inkontinenční pomůcky pro zhruba 230.000 pacientů, na tyto účely loni vydala asi 1,5 miliardy korun. Částka v posledních letech stoupá, v roce 2010 to bylo zhruba o 200 milionů korun méně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?