VZP nabízí krajům: zrušte lůžka, peněz dostanete stejně

27. 1. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna přišla s návrhem, jak vyřešit kritickou situaci ve zdravotnictví. Vyzvala kraje, aby restrukturalizovaly lůžkový fond, tedy aby zrušily deset tisíc akutních lůžek. Slíbila přitom, že peníze na léčení nemocnicím neklesnou. Zbyly by tak finance na zvýšení platů.


České zdravotnictví má další naději na východisko ze současné krize. Přišel s ní ředitel VZP Pavel Horák. Zaslal krajům výzvu, aby zrušila deset tisíc akutních lůžek platby nemocnicím za léčení neklesnou. Podle vyhlášky by přitom měly klesnout o dvě miliardy korun.

Nemocnice tak budou mít peníze na zaplacení potřebného počtu personálu i na mírné zvýšení platů. Jeho iniciativu podpořilo jako ministerstvo zdravotnictví, tak i Svaz zdravotních pojišťoven, který sdružuje všech osm zaměstnaneckých pojišťoven.

„VZP odstranila administrativní bariéry a umožňuje nemocnicím vznik společného lůžkového fondu interních a chirurgických oborů včetně víceoborových jednotek intenzivní péče. Podporuje vznik semiambulantní péče, kdy pacient dochází do tzv. stacionáře, nebo provedení chirurgických výkonů v režimu tzv. jednodenní chirurgie. Je to běžný světový trend přinášející výhody pro pacienta, včetně nižšího rizika nemocničních infekcí a komplikací déletrvající hospitalizace,“ píše Horák v prohlášení, které má Zdraví.Euro.cz k dispozici.

Kraje spíše váhají

Kraje berou návrh ředitele spíše s rezervou. Předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) uvedl, že VZP musí mít toto „silné prohlášení“ podložené důkladnou analýzu. Zároveň očekává, že kraje budou mít možnost analýzy pojišťovny posoudit a vyjádřit se k nim a poté společně hledat shodu na budoucí podobě lůžkové péče v krajích.

„Pro mne i ostatní hejtmany bude klíčové, aby byla pro pacienty veřejná zdravotní péče dostupná bez jakýchkoli sociálních či jiných bariér, uvedl pro ČTK Hašek.

Na dnešní počty lůžek není personál

Horák zdůraznil, že na dnešní počty akutních lůžek není dostatek personálu, takže jejich provoz vyžaduje enormně vysoký podíl přesčasové práce, která je zároveň pro zaměstnance při nižších základních platech jedinou možností přivýdělku.

„Restrukturalizace není možná bez aktivní spolupráce nejdůležitějších zřizovatelů nemocnic, tzn. státu a krajů. Za této situace by byla VZP schopna garantovat občanům dostupnost a kvalitu lůžkové péče bez regionálních rozdílů,“ doplnil Horák.

MZ i SZP výzvu podporují

Nikdo z aktérů zatím neshodil návrh ze stolu. Kraje sice příliš nadšení neprojevili, ale MZ i Svaz zdravotních pojišťoven jsou iniciativou nadšeni. „Je to věc, kterou ministerstvo s fakultními nemocnicemi průběžně řeší jako jednu z významných cest k úsporám,“ reagoval na dotaz ČTK mluvčí Vlastimil Sršeň. Podobně se vyjádřil i předseda svazu a ředitel největší zaměstnanecké Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček.

„Je to naprosto nezbytný krok. Svaz zdravotních pojišťoven se k této aktivitě určitě přidá. Budeme ji v rámci svazu koordinovat s VZP i s ministerstvem.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?