VZP - odměny na hraně zákona

24. 8. 2009 9:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanci slibují, že změní systém odměn v dozorčích a správních radách státních či polostátních podniků. Pokud politici dodrží svůj slib, přestane Všeobecná zdravotní pojišťovna vyplácet odměny poslancům a senátorům za to, že jsou členy její správní či dozorčí rady. Plátci zdravotního pojištění by tím ušetřili dva miliony korun ročně...


„Pokud se dostanu opět do sněmovny, pokusím se to změnit, tohle je nepřípustné,“ slibuje před volbami poslanec Jaroslav Krákora (ČSSD).

Podobně mluví i poslanec za ODS a expert na zdravotnictví Boris Šťastný. „Zákon o střetu zájmů bychom měli změnit, zpřesnit. Aby platila jednotná pravidla,“ říká poslanec. Jedním dechem ale dodává, že po volbách budou mít poslanci na starosti nejdříve jiné věci - reformy a stabilizaci rozpočtu.

Dnes v orgánech pojišťovny sedí jedenáct zákonodárců. Za své funkce pobírají desítky tisíc měsíčně, i když by neměli. Jenže zákon o střetu zájmů, který vyplácení prémií politikům za místa ve státních podnicích nedovoluje, na pojišťovnu nedosáhne. Jde totiž o veřejnoprávní instituci.

Politici před volbami slibují - zákon o střetu zájmů zpřesníme a pro pojišťovnu zavedeme pravidla, která platí pro ostatní státní podniky. Odměny vyplácet nebude.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZSE.

Marie Valášková, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?