VZP odmítla proplatit stamilióny

17. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna v roce 2001 odmítla na návrh svých revizorů proplatit 308 miliónů korun za zdravotní péči, kterou podle výsledků kontroly účtovali soukromí lékaři a zdravotnická zařízení neoprávněně...


Celkem vydala na zdravotní péči 90 miliard korun. Za první tři čtvrtletí loňského roku odmítla účty v hodnotě 365 miliónů, řekl včera mluvčí pojišťovny Jiří Suttner.

Na případy nesprávného vykazování zdravotní péče by měli upozorňovat i sami pojištěnci VZP. Jednou za rok si mohou od pojišťovny vyžádat údaje o péči.

Přestože VZP má sedm miliónů klientů, údaje o proplacené péči požadují podle Suttnera jen stovky lidí, od nichž kontroloři získali desítky podnětů.

Kontroloři VZP například zjistili, že někteří lékaři předepisovali léky na recept hospitalizovaným pacientům, přestože úhrada léku byla zajištěna platbou lékového paušálu.

Nemocnice vykazovaly výkony, jejichž úhrada je součástí platby ošetřovacího dne nebo vykazovaly výkony, které nebyly provedeny. Lékaři také hospitalizovali pacienty i v případech, kdy k tomu nebyly medicínské důvody.

Hospodářské noviny, 17.01.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?