VZP: Omezení doporučilo samo ministerstvo zdravotnictví

8. 4. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Omezení zákroků, při nichž lékaři havířovské nemocnice pacientům voperovávají kardiostimulátor, se vedení nemocnice nelíbí. Podle vyjádření zástupců Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), bylo omezení provedeno na základě doporučení ministerstva, podle kterého by kardiovaskulární centrum mělo ročně provést minimálně 100 implantací kardiostimulátorů.


„Důvod pro ukončení úhrady této péče od 1. 4. 2010 je prostý: NsP Havířov zdaleka nedosahuje doporučeného počtu 100 implantací za rok. Problematiku implantací kardiostimulátorů na pracovištích, která nebyla zařazena do sítě kardiovaskulárních center, jsme posuzovali také ze strany materiálního a personálního zajištění péče, počtů provedených implantací v loňském roce, dostupnosti péče v jiných zařízeních a dalších vybraných parametrů,“ uvedl ředitel odboru zdravotní péče VZP pro Moravskoslezský kraj Michal Vojáček.

Zdůraznil však, že jde pouze o ukončení vlastních implantací kardiostimulátorů.
„Naopak nedochází k omezení žádné další kardiovaskulární péče, kterou nemocnice doposud poskytovala,“ dodal.

Podle něj je centralizace kardiovaskulární péče do center či vybraných pracovišť logickým krokem.

„Tato pracoviště jsou výborně materiálně i personálně vybavena, poskytují komplexní péči o pacienta, provádí velké počty složitých výkonů, což je také podmínkou pro získání a udržení v odpovídající erudice lékařů. Tato pracoviště jsou schopna garantovat našim pojištěncům péči na velmi vysoké úrovni, což je primárním zájmem naší pojišťovny,“ uvedl Michal Vojáček.

Zřizovatel havířovské nemocnice, Úřad Moravskoslezksého kraje, však nechápe, proč pojišťovna péči omezuje.

Není k tomu prý důvod.

„Havířovská nemocnice je pro operace kardiostimulátorů po všech stránkách dobře vybavena. Aby se nesnížil komfort pacientů, máme zájem o zachování provádění zákroků i následných kontrol.
Máme za to, že kontroly by měly být prováděny tam, kde byla provedena operace. S VZP budeme o tomto tématu opět jednat,“ řekla vedoucí odboru zdravotnictví Moravskoslezského kraje Petra Eliášová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?