VZP opět odmění politiky, navzdory Nečasovu slibu

30. 12. 2010 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Koncem srpna premiér Petr Nečas sliboval, že zákonodárci přestanou brát odměny za křesla v dozorčích či správních radách veřejných institucí. Jenže šlo jen o plané sliby.


Ve Všeobecné zdravotní pojišťovně totiž budou politici i v příštím roce brát až třicetitisícové odměny měsíčně bokem – vedle svého platu. A to v době, kdy stát všude šetří a ve zdravotnictví chybí peníze. Navíc poslanci pobíráním odměn jen obcházejí zákon o střetu zájmů.

„Na příští rok bylo schváleno na odměny pro členy správní a dozorčí rady a rozhodčího orgánu 14,9 milionu korun,“ řekla HN ředitelka tiskového odboru VZP Anna Veverková. Celkem jde o padesát lidí a každý z nich si ročně přivydělá až dvě stě tisíc korun.

Státní? Ne, veřejnoprávní

Zákonodárci přitom nemají nárok na odměny za posty v řídících orgánech státních či polostátních institucí. Jenže ve Všeobecné zdravotní pojišťovně zákonodárci odměny berou. Jak je to možné? Vysvětlují to tím, že VZP je veřejnoprávní a nikoli státní.

Odměny pro členy vedení navíc schvalují sami poslanci ve zdravotně pojistném plánu a nikdo jim nepřikazuje, že si nějaké platy musí schválit. Správně by měli mít nárok jen na proplacení nákladů spojených s funkcí, tedy třeba cestovného. „Musíme počkat, až vláda předloží novelu zákona o střetu zájmů, což slibovala už na podzim, ale pokud vím, tak by to nakonec mělo být někdy v lednu nebo únoru. To je totiž to řešení, které nás zbaví mediálních tlaků kvůli těm přibližně 15 až 20 tisícům korun,“ tvrdí šéf zdravotního výboru poslanecké sněmovny Boris Šťastný.

Podle něj by sice politici ve VZP odměny brát neměli, ale „je třeba nejprve zavést nová, průhledná pravidla“.

Na neoprávněné pobírání odměn za posty ve správních a dozorčích radách upozorňují HN už déle než rok. Letos před komunálními volbami to byly především milionové odměny pražských zastupitelů v městských společnostech. Sociální demokraté už napsali pozměňovací návrh zákona o střetu zájmů, který by – tentokrát jednoznačně – měl odměny zakázat. Poslanecká sněmovna ale zákon ještě ani nezačala projednávat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?