VZP platí pobyt v LDN ze zdravotních důvodů, nikoli ze sociálních

4. 4. 2010 9:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Pobyt v léčebně dlouhodobě nemocných (LDN) platí Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) na základě smlouvy s daným zařízením a jen ze zdravotních důvodů.


Doba pobytu není omezena, pokud klient nadále potřebuje zdravotní péči. Za léčení neplatí nic, jen regulační poplatek za každý den na lůžku. VZP o tom informuje na svém webu. Stejně postupují i ostatní zdravotní pojišťovny.
„Z cílených revizí i četných podnětů klientů máme informace, že některé LDN zastírají omezením pobytu sociální hospitalizace, nebo podmiňují pobyt sponzorským darem. Pokud není právní ani smluvní důvod, aby pojištěnci byli například po čtvrt roce překládáni nebo propuštěni, považujeme takový postup za neetický,“ řekl ČTK mluvčí VZP Jiří Rod.
VZP podle něj kontroluje odůvodněnost a oprávněnost vykazované zdravotní péče. Pobyt ze sociálních důvodů nehradí. Když zjistí, že zařízení takovou péči vykázalo a pojišťovna ji hradila, požaduje peníze zpět.
Za určitých podmínek platí VZP zdravotní péči i u sociálních pobytů. Zařízení ale musí na to mít smlouvu. Pokud není možné klienta propustit domů nebo předat do zařízení sociálních služeb, zůstává na zdravotně sociálním lůžku.
VZP v takovém případě hradí potřebnou zdravotní péči, ošetřovatelskou a rehabilitační péči včetně léků a zdravotnických prostředků na recept či poukaz. Pacient podobně jako v běžné ambulanci hradí doplatky na léky a regulační poplatky za vyšetření, uvedl Rod.
Poskytované pobytové sociální služby VZP nehradí, na ně dostává zařízení peníze z jiných zdrojů. Klient přispívá částkou až 300 korun na den a zdravotnickému zařízení náleží i případný příspěvek na péči, který byl klientovi přiznán.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?