VZP platí politikům miliony

14. 7. 2009 9:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny projednávala v květnu návrh na snížení odměn pro své členy. Bod nakonec přerušila. "Vedení pojišťovny má přijít na některé z budoucích schůzí se systémovějším řešením, jak práci rady zefektivnit," říká člen rady, poslanec za ODS Boris Šťastný...


Ve Všeobecné pojišťovně si přivydělává jedenáct zákonodárců. Výši odměn si stanovují sami, je to součást pojistného plánu.

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny projednávala v květnu návrh na snížení odměn pro své členy. Bod nakonec přerušila. „Vedení pojišťovny má přijít na některé z budoucích schůzí se systémovějším řešením, jak práci rady zefektivnit,“ říká člen rady, poslanec za ODS Boris Šťastný.

Na odměny přitom nemá nikdo právní nárok, jejich výši stanovuje takzvaný zdravotně pojistný plán. Jenže ten schvalují opět poslanci. A ti si na peníze sahají neradi.

Přitom podle zákona o střetu zájmů by politici působící ve státních firmách neměli dostávat žádné odměny. Problém je, že zákon je napsán nepřesně, takže se na VZP nevztahuje - pojišťovna je totiž veřejnoprávní instituce, byť v ní má rozhodující vliv vláda a parlament. Správní rada VZP je totiž asi nejlukrativnějším přivýdělkem, který se poslancům či senátorům nabízí. Můžou si v ní přijít na více než čtvrt milionu korun ročně. „Odměna se pohybuje v rozmezí od 10 tisíc do 35 tisíc měsíčně. Ale záleží na tom, zda se člen účastní jednání, při neúčasti je odměna nižší,“ vysvětluje mluvčí VZP Jiří Rod.

Další desítky tisíc si mohou politici přivydělat ještě v několika pracovních skupinách - skupině pro finance a audit, skupině pro smluvní politiku nebo skupině pro fond prevence.

„Myslím, že za dobrou práci by měli lidé dostat zaplaceno. A správní rada VZP funguje dobře,“ namítá její předseda, náměstek ministryně zdravotnictví a vlivný občanský demokrat Marek Šnajdr.

Jak vlastně vypadá samotné zasedání správní rady, která se schází jednou měsíčně? „Většinou se začne v deset hodin dopoledne a pracujeme minimálně do dvou hodin odpoledne,“ přibližuje jednání komunista Vladimír Koníček, který si loni v pojišťovně vydělal 205 tisíc.

(…)

Kolik loni vydělali

Miloš Patera (ODS)

člen správní rady

255 tisíc

Boris Šťastný (ODS)

člen správní rady

250 tisíc

Jozef Kochan (ODS)

člen správní rady

220 tisíc

(…)

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

Luboš Kreč, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?