VZP podepsala memorandum na léčbu protony v Mnichově

17. 6. 2013 7:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) podepsala Memorandum o vzájemné spolupráci s Protonovým centrem v Mnichově. . Klienti podle něj mluvčího VZP Oldřicha Tichého získali jistotu, že pokud budou nezbytně potřebovat k léčení rakoviny ozařování protonem, mnichovské centrum jim ji poskytne a VZP uhradí. V memorandu je zakotvena paušální cena 490.000 korun za pacienta bez ohledu na diagnózu. Podle pražského centra vzbuzuje memorandum pochybnosti, zda nebyl porušen zákon.


Pro mnichovské centrum se VZP podle Tichého rozhodla proto, že má dlouholeté zkušenosti s protonovou léčbou, i proto, že si účtuje v řadě případů jen polovinu toho, co požaduje Protonové centrum v Praze.

„Dojednání nižších částek za totožnou péči umožní poskytnout moderní léčbu většímu počtu pacientů,“ uvedl Tichý s tím, že VZP se pokoušela s pražským centrem vyjednat ceny srovnatelné s mnichovskou konkurencí.

Mluvčí pražského centra Vladimír Šulc ČTK řekl, že VZP s nimi o paušálu, ani o konkrétních cenách nejednala. „Nereagovala ani na naši nabídku na léčbu rakoviny prostaty v ceně 260.000 korun za pacienta. Právě rakovina prostaty tvoří v amerických protonových centrech přes polovinu léčebné kapacity, neboť proton přináší jasné a prokazatelné výhody,“ uvedl.

„Veškerá snaha o dohodnutí konkurenceschopných cen s pražským centrem však byla zatím marná. VZP nicméně i nadále zůstává otevřena případným jednáním,“ zdůraznil Tichý.

„Memorandum s mnichovským Rinecker Proton Therapy Center za stanovenou cenu vzbuzuje pochybnosti, zda nebyl porušen zákon o veřejném zdravotním pojištění, anebo i zákon o veřejných zakázkách. Kdyby VZP s pražským centrem jednala, zjistila by, že průměrná cena za léčbu vychází v Čechách ještě výrazně níž než zmiňovaný paušál 490.000 korun v Mnichově,“ uvedl Šulc. Pražské centrum podle něj zná mnichovské kalkulace a ví, že cena za ubytování pacienta, bez obvyklého doprovodu rodiny, je 250 eur za den. „Tuto částku včetně cestovného je tedy nutno připočítat,“ zdůraznil.

S mnichovským centrem jednala VZP několik týdnů a první pacienti už do Mnichova odjeli. Tichý doplnil, že protonovou léčbu na špičkovém evropském pracovišti uhradí VZP každému, komu ji jako nezbytnou doporučí multidisciplinární tým v jednom ze třinácti komplexních onkologických center v Česku.

Soukromé Protonové centrum na Bulovce bylo podle aktuálních údajů vybudováno a vybaveno za 3,5 miliardy korun. Spor s českými zdravotními pojišťovnami začal poté, co VZP odmítla uznat platnost smlouvy o smlouvě budoucí, kterou v roce 2006 podepsal nucený správce. Protonové centrum by při léčbě plánovaného počtu pacientů a dané ceně ozáření mohlo získat přes miliardu korun ročně. VZP dala na centrum trestní oznámení, správní rada pověřila ředitele VZP, aby zájmy pojišťovny hájil i soudně. Centrum podalo žalobu na zaplacení smluvní pokuty k rozhodčímu soudu.

VZP pohrozila koncem května centru soudní exekucí, dluží prý na zdravotním pojištění za zaměstnance. Centrum podle Šulce žádný dluh vůči VZP ani jiné zdravotní pojišťovně nemá. Na hrozbu exekucí reagovalo centrum oznámením, že zaměstnanci pojištění u VZP přejdou od ledna k jiné zdravotní pojišťovně. Je to celkem 60 procent zaměstnanců centra.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?