VZP podle Ratha posloužila před volbami ODS, pojišťovna to odmítla

21. 8. 2009 9:51
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský hejtman David Rath obvinil Všeobecnou zdravotní pojišťovnu z toho, že před loňskými volbami zvýšila zálohy středočeským nemocnicím, aby v očích voličů vypadaly lépe. Tím podle něj posloužila ODS, jejíž představitelé byli tehdy v čele kraje...


Pojišťovna to odmítla s tím, že financuje zdravotnická zařízení přesně podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví na základě objemu poskytnuté péče.

„VZP řízená Markem Šnajdrem (ODS) jako předsedou správní rady VZP udělala loni před volbami podvod. Zvýšila některým našim nemocnicím naprosto neoprávněně zálohy o desítky milionů korun, aby nemocnice měly peníze před volbami. Před 14 dny nám VZP poslala vyúčtování za rok 2008 a za celý kraj chce vrátit 50 milionů korun,“ řekl Rath novinářům.

Krajské nemocnice tyto peníze nezaplatí, protože se pojišťovna nechala zatáhnout do politické hry, prohlásil.

Anna Veverková z tiskového odboru VZP Rathovo nařčení odmítla. „Cílem VZP je starat se co nejlépe o své klienty a nedělat politiku ani se neúčastnit volebních kampaní,“ řekla ČTK.

Uvedla, že na základě vyúčtování za loňský rok nyní bude pojišťovna některým zařízením doplácet, protože jejich zálohy byly nižší než skutečně provedené výkony, a ty nemocnice, které měly nižší počet výkonů, naopak musejí část záloh vracet.

„Vyúčtování se provádí vždycky při následné platně a já věřím, že se všemi nemocnicemi najdeme nějaké společné řešení,“ dodala Veverková. Zařízení mohou podle ní například požádat o splátkový kalendář.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?