VZP pokuty kvůli poplatkům nezrušila, vrátila je k došetření

5. 11. 2009 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) neodpustila ani nezrušila pokuty, které udělila krajským nemocnicím kvůli nevybírání zdravotnických poplatků. Podle jejího mluvčího Jiřího Roda rozhodčí orgán, který odvolání proti pokutě posuzuje, jen v některých případech vrátil věc k došetření.


Rod se tak v prohlášení pro ČTK ohradil proti informacím úterních Hospodářských novin (HN) o zrušení uvedených pokut.

HN uvedly, že VZP zrušením všech pokut reagovala na odvolání, která proti jejímu rozhodnutí nemocnice podaly. Podle zákona mohou pojišťovny potrestat zdravotníky za opakované a soustavné nevybírání poplatků pokutou až 50.000 korun, a to i víckrát.

VZP podle deníku udělila krajským nemocnicím za poslední měsíce pokuty ve výši 1,15 milionu korun, což je 75 procent všech udělených pokut. Všechny ale nedávno zrušila.

Podle Roda ale pojišťovna postupuje ve věci správního řízení kvůli nevybírání regulačních poplatků striktně podle zákona.

Rozhodčí orgán v současné době ve třech případech udělení pokuty potvrdil, v dalších si vyžádal doplnění důkazů. „V různých fázích správního řízení je 28 případů,“ uvedl Rod.

Rozhodčí orgán, který řeší odvolání proti pokutě, je nezávislý na VZP a tvoří ho mimo jiné zástupci ministerstev zdravotnictví, práce a financí. Na rozhodnutí tohoto orgánu nemá VZP přímý vliv, upřesnil mluvčí.

Regulační poplatky zavedla koalice ODS, KDU-ČSL a Strana zelených v rámci reformy veřejných financí schválené v září 2007, jejíž součástí byla i reforma zdravotnictví.

Zdravotnická zařízení mají ze zákona povinnost vybírat regulační poplatky. Kraje, v nichž vyhrála loňské krajské volby sociální demokracie, platí v krajských zařízeních poplatky za pacienty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?