VZP potvrdila jednání s IZIP o převodu hlasovacích práv

9. 8. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dnes potvrdila, že jedná se společností IZIP o převodu 35 procent hlasovacích práv na tuto pojišťovnu. Cílem je podle mluvčího Jiřího Roda ochrana investic a zájmů VZP v této společnosti. VZP investovala do budování systému elektronických zdravotních knížek stamiliony. Stínový ministr zdravotnictví ČSSD, středočeský hejtman David Rath záměr VZP napadl.


Již dříve označil projekt soukromé firmy na sběr dat pacientů za peníze VZP za tunelování.

„V rámci převodu hlasovacích práv se jedná o nákupu pěti procent akcií ve společnosti IZIP za celkovou nominální hodnotu 120.000 korun. O jakémkoli dalším případném navýšení majetkového podílu VZP ve společnosti IZIP by v každém případě rozhodovala správní rada VZP, až bude ustavena,“ uvedl v prohlášení pro ČTK Rod.

„Ministerstvo nemá od svých zástupců ve správní radě žádné informace o tom, že by správní rada VZP takový převod schválila. Jestli management připravuje podklady pro správní radu, neznamená to, že je v tuto chvíli nějaké závazné rozhodnutí,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

„Obrátím se v nejbližší době na ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby tomuto tunelování VZP učinil konečně přítrž,“ reagoval Rath poté, co o plánech VZP tento týden informoval server Euro.cz. Rod tehdy plány na odkup části IZIP popřel. Uvedl jen, že správní rada je nyní neúplná, části členů vypršel mandát. Nové teprve musí zvolit sněmovna, a tak správní rada ani nemůže přijmout žádné usnesení.

Podle serveru již VZP o odkupu části firmy IZIP jednala s europoslanci ODS Miroslavem Ouzkým a Milanem Cabrnochem. K žádným závěrům zatím jednání nevedla. Projekt prosazovali Ouzký a Cabrnoch jako poslanci a členové zdravotního výrobu sněmovny. Cabrnoch byl členem správní rady VZP a podle serveru právě on vše domluvil s tehdejší ředitelkou VZP Jiřinou Musílkovou.

„Bez výběrového řízení začala VZP tento projekt financovat částkami dosahujícími až stovek milionů korun,“ připomněl Rath. Cabrnoch s Ouzkým přitom podle něj neměli nic jiného než nápad ukládat zdravotnickou dokumentaci na internet. Na Musílkovou se podle Ratha s podobným nápadem obrátila přinejmenším ještě jedna další firma, ale neuspěla.

Rath doplnil, že jako ministr zdravotnictví dal udělat analýzu projektu IZIP a dospěl k závěru, že jde o vyhozené peníze bez měřitelného efektu.
„Tvrzení ředitelky, že se tím ušetří, nebylo prokázáno, nebyla žádná analýza dokladující snížení spotřeby léčiv či zamezení některých duplicitních vyšetření,“ uvedl.

Internetové zdravotní knížky jsou podle Ratha často prázdné nebo neúplné, ani lékaři s těmito záznamy prý běžně nepracují. Rath se snažil ukončit kontrakt jako ministr v rámci nucené správy nad VZP. Smlouvy však byly nastaveny tak, že to nešlo.

Ouzký a Cabrnoch již dříve žalovali Ratha za výrok o tunelování VZP jejich soukromou firmou. V případě Ouzkého soud uznal, že Rathův výrok byl kritickým hodnotícím úsudkem, který měl reálný podklad. S Cabrnochem se naopak Rath dohodl na tom, že se mu omluví.

V Česku má elektronickou zdravotní knížku přes 1,9 milionu lidí, ze zhruba šesti milionů pojištěnců VZP téměř třetina. V systému je třetina lékařů, 7000 zdravotnických zařízení a polovina ze dvou stovek nemocnic.
Systém elektronických zdravotních knížek se rozvíjí v Česku od roku 2002, kdy získal patent Úřadu průmyslového vlastnictví. Evropská unie si IZIP zvolila jako referenční při zavádění této služby v Evropě.
nam rot

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?