VZP požádala výrobce léků, aby nezvyšovali od ledna ceny

31. 12. 2010 9:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) požádala farmaceutické firmy, aby nezvyšovaly ceny léků ani po skončení platnosti tzv. Janotova balíčku, kterým se úředně na jeden rok snížily maximální ceny o sedm procent. O stejné procento klesly i úhrady zdravotních pojišťoven.


K 1. lednu 2011 omezení padá, a tak kdyby firmy ceny opět zvedly, musely by i pojišťovny platit víc.
Mluvčí VZP Jiří Rod uvedl, že ředitel VZP Pavel Horák oslovil dnes dopisem Českou asociaci farmaceutických firem (ČAFF) a Asociaci inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP), což jsou zájmová sdružení firem dodávajících léky na český trh. „Je to apel na obě sdružení, aby členským firmám doporučila nezvedat ceny a nadále zachovat nastavenou cenovou politiku,“ vysvětlil Rod.
Podle zjištění ČTK ale ani jedna z asociací nemůže svým členům nic takového doporučit. Na společné cenové politice se nesmějí domlouvat, jinak by se vystavovaly postihu antimonopolního úřadu.

„Cenová strategie je věcí jednotlivých firem, o tom se naši členové na půdě asociace bavit nesmějí,“ řekli ČTK shodně šéf AIFP Radim Petráš i šéf ČAFF Emil Zörner. Žádnou z firem se ČTK nepodařilo oslovit, všichni pracovníci mají na konci roku volno.

Pohled AIFP podle Petráše je ale takový, že Janotův balíček byl přijat jako protikrizové opatření „revolučním právem“. „Takže to, že nyní toto mimořádné opatření přestává platit, je návrat k normálnímu právnímu stavu,“ řekl. V AIFP jsou firmy, které mají centrály v cizině a působí po celé Evropě. Musejí vycházet z pravidel a potřeb jednotného evropského trhu, což bude mít zřejmě vliv i na to, zda výzvu VZP vyslyší.

„Mohu takový dopis jen zkopírovat a rozeslat našim členským firmám, ale bez doporučení, jak se mají zachovat. Nic jiného udělat nemohu, pokud se mám ze zákona chovat korektně,“ řekl za ČAFF Zörner.
Neslyšel prý nic o tom, že by firmy chtěly aktuálně zvyšovat ceny léků, to ale neznamená, že to neudělají. Zvýšení by se podle něj týkalo jen menší části léků. Zhruba dvě třetiny jich už prošly revizí, ještě na ni čeká asi 30 procent léků. Jsou to ale léky, které se používají poměrně málo, takže i kdyby firmy jejich ceny zvedly, zdravotní pojišťovny to podle Zörnera moc nezasáhne.

Zákonodárci by se na únorové schůzi měli zabývat poslaneckým návrhem, aby se platnost Janotova balíčku o rok prodloužila. Snížení cen a úhrad o sedm procent je jen pro nezrevidované léky, kterým nestihl Státní ústav pro kontrolu léčiv snížit úhrady na základě porovnání s cenami z EU.

První přehodnocení maximálních cen bylo v roce 2008 u léků hrazených z pojištění a regulovaných maximální cenou. Hotové nejsou revize úhrad ze zdravotního pojištění. Česká lékařská komora tvrdí, že kvůli nedokončeným revizím zaplatili zdravotní pojišťovny a pacienti za tři roky zbytečně navíc deset miliard korun.

Loni bylo do lékáren a nemocnic dodáno léků za 58,23 miliardy korun v maximálních cenách výrobce. Po přičtení DPH a obchodní přirážky jde o sumu 79,75 miliardy. Termín „Janotův balíček“, neformálně pojmenovaný po bývalém ministru financí Eduardu Janotovi, jsou úsporná opatření, která prosadila někdejší úřednická vláda premiéra Jana Fischera ve snaze zlepšit stav státních financí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?