VZP: Projekt Akord funguje velmi dobře

23. 7. 2009 10:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Již od ledna funguje projekt Akord, který spustila Všeobecná zdravotní pojišťovna. Postupně je rozšiřován mezi další lékaře a pojišťovna je s dosavadními výsledky nadmíru spokojena. Možnost poměřit kvalitu péče oceňují i mnozí lékaři...


Pro pacienty projekt Akord znamená, že při návštěvě praktického lékaře dostane rovnou termín u specialisty, tedy pokud potřebuje další ošetření. Původně tento projekt pojišťovna spustila ve čtyřech krajích, od července ho rozšířila na pediatry v celé republice a od ledna 2010 ho chce rozšířit i na všechny praktiky. Pojišťovna je tak s dosavadními výsledky projektu spokojena. „Zapojil se počet lékařů, který jsem si přál. A funguje všechno, co jsme si vymysleli, že by doktoři měli dělat, jako objednávkový systém, komunikace s VZP přes portál nebo srovnávání kvality péče konkrétní ordinace s průměrem,“ shrnul koordinátor projektu, ředitel odboru strategie a rozvoje VZP Pavel Vepřek.

Cíl? Především zvýšit kvalitu

Zúčastnění lékaři převedli papírovou dokumentaci do elektronické podoby a komunikují s VZP prostřednictvím jejího webu. Do projektu se zatím zapojilo 469 lékařů, kteří mají v péči 501.482 pojištěnců VZP. Vepřek zároveň zdůraznil, že hlavním cílem projektu nejsou úspory, ale zejména zlepšení kvality péče. „Jde o to dosáhnout za přiměřených nákladů co nejlepší péče,“ uvedl. Právě možnost informovat se z projektu o kvalitě péče oceňují i lékaři. Vyhovuje jim, že se dozví, kolik a jakých antibiotik předepisují v průměru ostatní praktičtí lékaři. Pokud píše více některých typů antibiotik, měl by se zamyslet, zda má skutečně jinou skladbu pacientů, nebo píše antibiotika nadbytečně. V důsledku se tím péče o pacienty zlepší a pojišťovna ušetří. Alespoň tak popsal výhody projektu pro ČTK místopředseda Sdružení praktických lékařů Lubor Kinšt, který má ordinaci v Jindřichově Hradci.

Kritici: projekt omezuje pacientův výběr

Účast v projektu je pro lékaře dobrovolná, VZP jim navýší kapitaci, a dostanou také bonifikaci, pokud nepřekročí limit peněz pro svoji ordinaci. Na navýšení kapitace vydala VZP v prvním čtvrtletí 6,1 milionu korun. Bonifikaci dostalo 56 procent zúčastněných lékařů, celkem to bylo za první čtvrtletí 2,5 milionu korun. V průměru vydala VZP v projektu Akord na pojištěnce 17 korun. Lékař může dosáhnout za celý rok navýšení kapitace o zhruba 52.000 korun a v bonifikacích si může přijíž až na 100.000 korun. Kritici hovoří o omezování pacientů, prý si nemohou vybrat, ke kterému specialistovi a do jaké nemocnice půjdou. Vepřek kritiku odmítl. Pacient může podle něj jít i k jinému specialistovi a do jiné nemocnice, než mu jeho praktik doporučí.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?