VZP propustí 800 lidí do konce roku 2012 a sníží platy šéfům

29. 9. 2011 9:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) do konce roku 2012 propustí 800 lidí, z nich 450 odejde do konce letošního roku. Propustí také část vedoucích pracovníků a všem šéfům sníží platy o deset procent. Plat klesne i generálnímu řediteli. Řekl to mluvčí VZP Jiří Rod.


„VZP propustí do konce příštího roku 20 procent zaměstnanců. Od 1. ledna 2012 sníží platy řediteli VZP, náměstkům, ředitelům krajských poboček a dalším vedoucím pracovníkům. Důvodem je ekonomická situace,“ uvedl mluvčí. Cílem je i to, aby na jednoho zaměstnance bylo 1700 pojištěnců, VZP by se tak přiblížila zaměstnaneckým pojišťovnám. Nyní má na jednoho zaměstnance 1400 pojištěnců, celkem je u VZP pojištěno šest milionů lidí.

Po dvou letech výrazného poklesu výběru pojistného, kdy VZP hradila část péče z rezerv, se sice letos výběr zvýšil, VZP ale už rezervy vyčerpala. Zdroje tedy hledá v zefektivnění provozu. Plánovaná opatření přinesou v následujících letech úsporu zhruba 430 milionů korun.

Pro všechny propuštěné zaměstnance má VZP podpůrné programy, včetně osobního poradenství. „Speciální podpůrný program ve formě zvýšeného odstupného se bude vztahovat na samoživitelky, samoživitele, rodiče tří a více nezaopatřených dětí a zaměstnance v předdůchodovém věku bez nároku na předčasný důchod,“ doplnil mluvčí.

Zatímco VZP už rezervy vyčerpala, některé zaměstnanecké pojišťovny je ještě mají. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) proto ve své reformě plánuje, že část přebytků zaměstnaneckým pojišťovnám vezme a dá je VZP. Chce také změnit systém přerozdělování vybraného pojistného mezi pojišťovnami tak, aby víc peněz plynulo do VZP.

Dosud podle informace serveru Týden.cz dávala VZP na provoz 4,67 miliardy korun. Loni vydala o 20 procent víc, než plánovala, přestože se všechny pojišťovny v květnu 2009 zavázaly ministerstvu zdravotnictví, že náklady na provoz omezí nejméně o půl procenta. Zaměstnanecké pojišťovny úkol splnily, VZP nikoli.

„Vyšší náklady na provoz loni vznikly přeúčtováním nákladů na IZIP,“ řekl serveru Rod. VZP přesunula placení elektronických zdravotních knížek ze základního fondu, odkud jdou peníze na péči, do fondu provozního. „Důvodem bylo ponechat maximum peněz na úhradu zdravotní péče,“ doplnil. „Už dlouhodobě platí, že produktivita práce zaměstnaneckých pojišťoven je oproti VZP o 15 procent vyšší,“ konstatoval šéf Zdravotní pojišťovny Metal-Aliance Vladimír Kothera.

Pojišťovny nabízejí pro příští rok za léčení méně peněz než letos, například nemocnicím mají klesnout příjmy o pět procent. Přitom jim stoupnou náklady kvůli rostoucí DPH a zvyšování platů lékařů a sester, které slíbila vláda v memorandu na závěr protestní odborové akce Děkujeme, odcházíme. Dohodovací řízení proto zkrachovalo, rozhodnout musí ministr. Vyhlášku má vydat do konce roku. Pokud ministr nedonutí pojišťovny, aby platily za léčení víc, hrozí zdravotníci protestními akcemi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?