VZP prý snížila prachatické nemocnici limit na endoprotézy

25. 4. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Prachatická nemocnice může letos provést klientům Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) 55 ortopedických výkonů endoprotéz na kloubech dolních končetin. Loni jich přitom mohla udělat 89.


VZP prý limit snížila až před pár dny. Lékaři prachatické nemocnice mají však jen na první pololetí naplánováno 64 operací endoprotéz, řekl novinářům její ředitel Michal Čarvaš.

Podle něj tak hrozí zánik ortopedie v nemocnici. VZP ale tvrdí, že prachatická ortopedie nesplňuje doporučení pro provozování tohoto oboru.

„Tento návrh VZP vnímáme jako začátek likvidace některých oborů v malých nemocnicích,“ řekla náměstkyně jihočeského hejtmana pro zdravotnictví Ivana Stráská (ČSSD). Podle ní je ze všech jihočeských nemocnic právě ta prachatická nejvíce diskriminována ze strany VZP.

„Naším záměrem rozhodně není likvidovat toto zařízení. Jedná se však o situaci, kdy tři roky po sobě prachatická nemocnice z různých důvodů nesplňuje doporučení české ortopedické společnosti pro provozování tohoto specializovaného oboru,“ řekl ČTK specialista marketingu VZP pro Jihočeský kraj Viktor Lavička.

Čarvaš uvedl, že VZP rozhodla o snížení počtu operací endoprotéz až v průběhu letošního roku. Prachatickou nemocnici o tom prý zástupci největší české pojišťovny informovali 17. dubna. V tu dobu už ortopedi v Prachaticích od začátku roku odoperovali více než 30 pacientů s totální endoprotézou.

Pojišťovna prý prachatické nemocnici letos uhradí operace endoprotéz pouze ve výši 3,8 milionu korun. Přitom podle Čarvaše by ortopedi tento limit podle plánovaných zákroků překročili jen v prvním pololetí o milion korun. „A to bychom museli platit z vlastních zdrojů. Loni jsme přitom měli od VZP na tyto zákroky limit 5,8 milionu korun,“ připomněl Čarvaš.

Prachatická nemocnice za rok provede zhruba 160 totálních endoprotéz. Na letošek jich dokonce plánovala až ke dvěma stovkám. Čarvaš uvedl, že pacienty VZP, na něž by se vzhledem k limitu nedostalo, vyzve k tomu, aby změnili pojišťovnu. „Ale pokud se pro tuto variantu rozhodnou, stejně je budeme moct přijmout až od ledna 2013. Pacienti mohou změnit pojišťovnu do konce června, ovšem s platností od dalšího roku,“ uvedl.

Prachatická nemocnice prý patří k zařízením, kde pacienti čekají na zákrok šest až osm měsíců. Což je údajně kratší doba v porovnání s jinými nemocnicemi v kraji.

Hejtman kraje Jiří Zimola (ČSSD) se domnívá, že tento postup VZP může v budoucnosti vážně ohrozit existenci prachatické nemocnice. „My se ji jako kraj budeme každopádně snažit za každou cenu zachránit,“ řekl dnes hejtman.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?