Rakovina nejčastěji napadá kůži, prsa a trávicí trakt

15. 5. 2018 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Vůbec poprvé v historii vydala v loňském roce Všeobecná zdravotní pojišťovna za léčbu svých klientů s onkologickými diagnózami více než 14 miliard korun.


Nejvíce přitom peněz VZP vydala za nemocné s nádory trávicího traktu (3,08 miliardy Kč), nádory mízní a krvetvorné tkáně (2,97 miliardy) a nádory prsou (2,14 miliardy). Co se však týče počtu pacientů, nejvíce jich postihla rakovina kůže (více než 69 tisíc). Největší nárůst počtu nemocných se pak za poslední tři roky projevil u rakoviny štítné žlázy a žláz s vnitřní sekrecí (+10,43 %).

Při porovnání nákladů na léčbu za poslední tři roky je zřejmé, že rostou rychleji, než přibývá nemocných. To je dáno zvyšující se kvalitou péče, zejména příchodem stále nových a účinnějších léčivých přípravků. Růst nákladů by byl navíc ještě výrazně vyšší, kdyby VZP dlouhodobě netlačila na snižování cen léků. Během roku 2017 tak došlo například ke snížení úhrady u některých cytostatik. Pokud pojišťovna dokáže díky podobným případům ušetřit peníze za dnes již běžně podávané léky, může pak o to víc vynaložit na moderní přípravky, které se na trhu neustále objevují.

S dalším navýšením výdajů na léčbu pacientů s onkologickými diagnózami počítá VZP i v letošním roce. Podle předběžných odhadů by za rok 2018 mohly překročit 14,65 miliardy korun.

VZP se dlouhodobě zaměřuje na prevenci rakoviny i v nabídce benefitů pro své klienty. Těm nabízí například příspěvek až nebo až na melanom. Na sedmi specializovaných pracovištích v Česku pak mohou zájemci starší 35 let podstoupit i na které jim VZP přispěje částkou 2 500 korun. Mužům, kterým už bylo padesát, a ještě nedovršili 66 let věku, nabízí VZP také až které podstoupí ve vybraných urologických ordinacích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?