„Strava v nemocnicích, léčebnách dlouhodobě nemocných či odborných léčebných ústavech je součástí kalkulace hodnoty ošetřovacího dne. V nemocnicích je kalkulována jako samostatná položka ve výši 70 korun na suroviny na přípravu stravy,“ uvádí Rod na webu VZP v rubrice Otázka týdne. Práce kuchařů a nákladů na ni jsou součástí režijních nákladů.
Poskytování stravy je zahrnuto do výkonu ošetřovacího dne, a je tedy hrazeno zdravotní pojišťovnou, shrnul mluvčí.
Náklady na potraviny nejsou kalkulovány v případě, že strava je podávána jinak než ústy, tedy pacient nemůže normálně jíst. Tak tomu je na jednotkách intenzivní péče a ARO, pokud je pacient ve stavu, kdy není schopen přijímat potravu ústy a dostává umělou výživu, například do žíly.
Podle zákona je regulační poplatek příjmem zdravotnického zařízení, které ho vybralo. Využít ho musí na provoz a modernizaci. Může ho tedy dát i na vylepšení stravy, ale také na zvyšování platů zdravotníků či nákup nového přístroje. Za den v nemocnici se platí od roku 2008, původní částka 60 korun stoupla od prosince 2011 na stovku.