VZP řeší, jak vycouvat ze zakázky za miliony

23. 3. 2011 7:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Pojišťovna podepsala smlouvu, která nahrává problematické firmě. Pokud chce VZP smlouvu zrušit, musí souhlasit i druhá strana.


Jde sice jen o jednu větu, ale právě těch pár slov podtrhuje pochybnosti kolem pětačtyřicetimilionové zakázky na preventivní program Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Firmě Akademos, která tendr na projekt prevence dětských úrazů vyhrála, vyšel kdosi v pojišťovně vstříc - před podpisem se změnila smlouva tak, že zjevně nahrává této soukromé společnosti.

Jak HN v minulých dnech popsaly, největší zdravotní pojišťovna v Česku loni spustila projekt Úraz není náhoda, který pro ni připravuje právě společnost Akademos. První milionové faktury si nechala proplácet už pět dní po podepsání smlouvy, aniž cokoliv pro pojišťovnu připravila.

Pochybné faktury

Akademos sice nakonec skutečně projekt spustil a zorganizoval například několik akcí na náměstích, kde představil kamion s obří kuchyní, ale potíže pokračovaly. Problémy se spuštěním internetových stránek střídaly další pochybné faktury. Třeba osm set tisíc korun, které firma žádala „na právnické služby“.

Nesrovnalostí v jejich práci bylo tolik, že i samotné vedení pojišťovny začalo mluvit o ukončení spolupráce.

Jenže podle nejnovějších zjištění HN to nepůjde tak lehce. Totiž: zakázka byla původně vypsána na tři roky a v zadávací dokumentaci je napsáno, že pojišťovna bude moci od smlouvy odstoupit, a to s tříměsíční výpovědní lhůtou. Avšak v podepsané smlouvě je již formulace, která výrazně straní společnosti Akademos. „Smlouvu lze ukončit dohodou smluvních stran,“ píše se v dokumentu, který mají HN k dispozici.

Šéf firmy Akademos Jiří Kostner v rozhovoru pro HN už naznačil, že se lukrativní zakázky jen tak nevzdá. „To jsou otázky, které se týkají jiných orgánů. My jim to předáme včetně dokumentace,“ řekl s velkou dávkou neurčitosti Kostner.

Vedení pojišťovny nicméně tvrdí, že ví, jak kontrakt s Akademosem ukončit. „Právní řád a také konstrukce smluvního vztahu s firmou Akademos poskytuje i jiné možnosti, které případně využijeme,“ reagoval na otázky HN mluvčí pojišťovny Jiří Rod. O jaké možnosti jde, neupřesnil.

Kdo smlouvu změnil?

Kdo konkrétně smlouvu změnil ve prospěch firmy, v jejímž čele stojí například bývalý europoslanec za ODS Jaroslav Zvěřina, není možné dopátrat. Podepsal ji přitom ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák.

„Já tu smlouvu ani neviděl,“ říká poslanec Boris Štastný (ODS), který má ve správní radě pojišťovny na starosti prevenci. „My ve správní radě rozhodujeme o tom, na co se peníze dají a pak kontrolujeme výstup. Ale neřešíme smluvní vztahy. Výběrová řízení vypisuje exekutiva, která i uzavírá smlouvy,“ uvedl Štastný.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?