VZP rozšíří od ledna Akord na všechny praktiky a jejich pacienty

21. 12. 2009 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Projekt Akord, kterým chce Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) zlepšit péči o nemocné, se od ledna rozšíří na všechny praktické lékaře. Zatím jich v něm bylo 700.


VZP už v červenci zapojila do projektu všechny pediatry. Po lednovém rozšíření bude mít k projektu přístup 7500 lékařů a všichni jejich pacienti.

Při jedné návštěvě probere pacient s praktikem své zdravotní obtíže a dostane termín u specialisty, pokud potřebuje další vyšetření, případně i termín operace v nemocnici. Nebloudí po systému a nepodstupuje opakovaná vyšetření. Tím VZP ušetří. Cílenou spoluprací s pacientem v pilotní fázi projektu stoupla účast na prevenci z obvyklých 30 až na 80 procent.

Služby Akordu rozšíří od ledna MaxAkord. V něm funguje nepřetržitě call centrum, kde pacient může probrat s lékařem své zdravotní obtíže nebo se objednat ke svému lékaři. Call centrum má přístup do lékařova diáře, takže může samo vyhledat vhodný termín.

Akord funguje na základě elektronického propojení informací mezi lékaři a pojišťovnou. Lékaři převedou papírovou dokumentaci na elektronickou.

Právě propojování informací přes internet napadlo Sdružení ambulantních specialistů, přísně střežená soukromá data pacientů by prý neměla být na serveru.

Kritici rovněž hovoří o omezování pacientů, prý si nemohou vybrat, ke kterému specialistovi půjdou. VZP kritiku odmítla. Pacient může jít i k jinému specialistovi, než mu jeho praktik doporučí.

VZP vložila do úprav informačního systému devět milionů korun, pilotní fáze ji letos přišla na celkem 96 milionů, v příštím roce předpokládá zdravotně-pojistný plán na rozšířený projekt už čtvrt miliardy korun.

Lékaři dostávají od VZP data například o tom, jaká antibiotika a v jakém množství předepisují oni a ostatní lékaři. VZP porovnává efektivitu léčby, data dává lékařům po skončení čtvrtletí, oni mohou podle toho upravit své postupy.

Za neefektivní léčbu jim hrozí sankce. Celkové přínosy ze sledování efektivnosti léčby nemá VZP dosud vyhodnocené. Podle ředitele ale „určitě už je patrné posílení věrnosti pojištěnců, kteří získali imunitu k lákání jiných pojišťoven“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?