VZP se zřejmě stala terčem útoku, který má poškodit její jméno

16. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

desítek pojištěnců z Moravskoslezského kraje podalo na policii trestní oznámení, v nichž tvrdí, že byli podomními náboráři bez vlastního vědomí přeregistrováni od jiné zdravotní pojišťovny ke Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP). Ta nařčení z falešných náborů odmítá.




„Protože VZP na rozdíl od konkurenčních pojišťoven nepoužívá k akvizici žádné najaté firmy a podomnímu náboru pojištěnců se obecně vyhýbá, může jít o dílo podvodníka či podvodníků,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý. Pro naši redakci dodal, že trestní oznámení podali v převážné většině pojištěnci Revírní bratrské pokladny (RBP), několik klientů České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) a ojedinělé se problém týkal rovněž klientů Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) a Oborové zdravotní pojišťovny (OZP).
„Naprostá většina případů, jimiž se policie zabývá, má podobný průběh – při pokusu vyřídit nejrůznější záležitosti u své zdravotní pojišťovny lidé zjistí, že kdosi zfalšoval jejich podpis a přehlásil je k VZP. Případy mají společné i to, že se vesměs odehrály na severní Moravě a podvedenými byli nezřídka lidé ze sociálně slabých skupin,“ popsal mluvčí Tichý.

Měsíc do přestupu

Podezření, že se jedná o podvod, se dle mluvčího VZP nabízí zejména proto, že se trestní oznámení začala ve větší míře objevovat necelý měsíc před vypršením letošního přeregistračního terNěkolik Klienti, kteří chtějí od roku 2015 přejít k jiné pojišťovně, musejí přestupní lístek podepsat do 30. června 2014.
Přitom právě VZP se před časem potýkala s podvodným přetahováním svých stávajících klientů, až do situace zasáhl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, který pojišťovnám důrazně doporučil, aby s nábory přestaly. V dopisu všem pojišťovnám je vyzval, aby nemrhaly prostředky zdravotního pojištění na externí náborové služby, jejichž zrušením by ušetřily přibližně 100 milionů korun.
Poté zareagoval i Svaz zdravotních pojišťoven (SZP). „Jsme si vědomi toho, že firmy, které zajišťovaly nábor, trochu překročily meze a že si zbytečně přetahujeme pojištěnce navzájem. Proto došlo k dohodě, že zaměstnanecké pojišťovny těchto aktivit s okamžitou platností zanechají,“ uvedl tehdy prezident SZP Jaromír Gajdáček, který je zároveň ředitelem Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.
Nábory přesto úplně neutichly, například VoZP upozornila, že sice smlouvy s externími náboráři vypověděla, ale některým ještě dobíhá jejich platnost, takže nábory se ještě objevovat mohou.

Jak se bánit?

Stoprocentně účinná obrana bohužel neexistuje. „Pokud se na pracovníky kterékoli zdravotní pojišťovny obrátí kdokoli s tím, že se chce stát jejím klientem, a předloží jim průkaz pojišťovny, kde je registrován doposud, nemají možnost si skutečnou totožnost žadatele nijak dále zkontrolovat. Občanský průkaz vyžadovat nesmějí,“ upozornil Oldřich Tichý.
Dodal, že VZP spolupracuje s policií na tom, aby se podařilo pachatele popsaných případů odhalit. Pro pojišťovnu jde totiž o vážné ohrožení jejího dobrého jména, z čehož by mohla nezaslouženě profitovat konkurence.
VZP řeší nábor klientů téměř výhradně na svých pobočkách, případně na akcích, které jsou pořádány veřejně a jsou jasně označeny symboly pojišťovny. Dle informací ministerstva zdravotnictví chce úřad zákaz náborové činnosti zapracovat i do zákona o zdravotních pojišťovnách.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?