VZP šetří, lékaři se obávají o pacienty

4. 4. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna šetří, kde se dá. Někteří lékaři, tvrdí, že to začíná poškozovat pacienty. Jiní však namítají, že nový systém VZP, jak ušetřit, nikomu neublíží. Zástupci pojišťovny tvrdí, že systém se naopak vyplatí pacientům i lékařům...


Soukromí lékaři sdružení v organizaci Skalpel tvrdí, že pacienti začínají doplácet na snahu Všeobecné zdravotní pojišťovny, která chce snížit výdaje v ordinacích. Pojišťovna připravila projekt, jímž chce donutit praktické lékaře, aby šetřili. „Lékař, který ušetří nějaké peníze, může dostat finanční ohodnocení. Proto třeba lidem nedávají doporučení na různá vyšetření a podobně,“ řekl předseda sdružení Jaroslav Henzel.

Ten pracuje jako praktický lékař a ambulantní internista. Henzel tvrdí, že ví o několika případech, kdy praktičtí lékaři šetřili na nepravém místě. Uvedl případ ženy, která si stěžovala na bolesti zad po pádu, ale její praktický lékař ji opakovaně odmítl poslat na vyšetření rentgenem. Nakonec si proto podle Henzla snímek zaplatila sama. „Nebo pacient, kterému lékař najednou přestal předepisovat pro něj důležitý lék na snižování hladiny cholesterolu,“ řekl Henzel.

Podobná obvinění však ostře odmítl předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák. „Oni kritizují něco, čemu dobře nerozumějí. Kdyby takhle někdo šetřil za každou cenu, ukáže se to a lékař žádnou bonifikaci nedostane,“ tvrdí Šmatlák. Pokud jde o případ ženy, která se marně domáhala rentgenového vyšetření, je předseda Šmatlák přesvědčen, že vůbec nesouvisel s odměnami pro lékaře, kterým se podaří ušetřit. „Takový případ se samozřejmě může stát, podobné rozhodnutí je vždy na lékaři, ale pokud vyšetření odmítne doporučit, protože je nepovažuje za nutné, musí být schopen to zdůvodnit.“

Také zástupci VZP jsou přesvědčeni, že jejich motivační systém nemocným neublíží. „Pacienti na zavedení systému doplatit nemohou. Projekt má dlouhodobý charakter, nespočívá v šetření na nepravých místech, ale ve smysluplné práci s pacientem, v dosažení co nejnižších nákladů na zdravotní péči a v účelném hospodaření s prostředky na zdravotní péči,“ uvedla mluvčí pojišťovny Kateřina Zamastilová. Prohlásila, že lékařům se mimo jiné vyplatí dělat preventivní prohlídky, vést pacienty ke zdravému životnímu stylu a prevenci.

A kolik může lékař, který dokáže něco ušetřit a přitom dobře léčí své klienty, získat? „Zatím nelze odpovědět, protože projekt teprve začíná,“ řekla mluvčí. VZP si od projektu slibuje, že se jí podaří posílit postavení praktických lékařů, aby podobně jako v Evropské unii poskytovali péči ve větším rozsahu, než je dosud běžné. Měli by tak převzít i část zákroků, které dosud dělají pouze specialisté.

Radka Wallerová, Slovo, 4.04.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?