VZP si zadala analýzu, zda by ČR kvůli IZIP hrozila arbitráž

17. 10. 2011 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) si nechává zpracovat právní analýzu, zda by Česku hrozila arbitráž, kdyby přestala dotovat projekt elektronických zdravotních knížek IZIP.


Za projekt vydala VZP za deset let celkem 1,53 miliardy korun, nyní by měla získat od neznámé švýcarské společnosti další akcie společnosti IZIP, aby měla podíl 51 procent. Pokud by pojišťovna přestala projekt dotovat, zřejmě by zanikl.

Česká televize minulý týden uvedla, že 49 procent akcií IZIP vlastní neznámá švýcarská společnost eHI eHealth International. Převedli je na ni zakladatelé projektu - europoslanci ODS Miroslav Ouzký a Milan Cabrnoch. Podle nich má zahraniční subjekt zabránit tomu, aby se projekt zastavil.

Cabrnoch ve středu uvedl, že švýcarská společnost vznikla „za tím účelem, aby byla připravena pro investora“. Toho prý europoslanec nezná a neví ani, jestli pak akcie získá zdarma. Šéf VZP Pavel Horák už oznámil, že správní radě navrhne, aby pojišťovna odkoupila všechny akcie a získala nad projektem plnou kontrolu.

Proti odkoupení akcií se postavila zejména opoziční ČSSD. Její zástupci ve správní radě VZP budou proti odkupu akcií od švýcarské společnosti a navrhnou navíc i odvolání šéfa správní rady Marka Šnajdra (ODS).

Internetové zdravotní knížky měly podle autorů projektu ušetřit zdravotnictví peníze. Klientům VZP nabízejí on-line přístup k údajům o zdravotních obtížích, užívaných lécích a provedených vyšetřeních. K informacím se mohou dostat i zdravotníci a lékárníci. Má se tak podle autorů předejít předepisování léků, které nemocný dostal už od jiného lékaře. Odbourat by se měla i vyšetření, která člověk již podstoupil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?